Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 17:24

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/infor-obligatoriskt-korkortstest-for-alla-over-75-ar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inför obligatoriskt körkortstest för alla över 75 år”

Foto: Emil Langvad/TT

INSÄNDARE. Inför ett gratis obligatoriskt körkortstest för alla över 75 år. Det är ett känt faktum att människors mörkerseende och reaktionsförmåga försämras med åren, skriver Robin Wallin.

När man når pensionsåldern blir de kognitiva funktionerna snabbt sämre än hos en medel­ålders människa. Det utgör en fara i trafiken.

Många trafikolyckor orsakas av äldre förares försämrade reaktionsförmåga och nedsatta mörkerseende. Äldre behöver anstränga sig otroligt mycket när de kör långa sträckor för att undvika olyckor. Jag har själv varit med om flera obehagliga situationer som orsakats av att förare hade dålig reaktionsförmåga.

Årligen får cirka 25 000 personer diagnosen demens, men bara omkring 9 000 av dessa får körkortet indraget. Transportstyrelsen tar inte något ansvar, utan det är läkarna som råder demenspatienterna att sluta köra bil. Det anses ofta vara en känslig fråga för dem som drabbas, berättar Tania Dukic Willstrand i en intervju i Göteborgs-Posten.

I samma tidning berättar 85-årige Leif att han sålde sin bil efter han hade varit med om en obehaglig händelse. Händelsen orsakades av hans försämrade mörkerseende.

Med ett förnyat körkortstest skulle inte pensionärer behöva uppleva att deras körförmåga inte räcker till på ett så fruktansvärt sätt. Med ett sådant test kan vi skydda pensionärer från obehagliga och traumatiska upplevelser.

92-årige Bertil uppger till Sveriges Television att han ville bli testad om han fortfarande var körduglig och hörde därför av sig till Transportstyrelsen. Myndigheten ville inte genomföra något test på honom. Han gick då själv till en lokal körskola för att få svart på vitt att han kan köra bil.

Det är omöjligt att veta om en pensionär är kapabel att köra bil eller inte. Man kan inte generalisera eftersom äldres körförmåga varierar.

En 80-åring kan vara skickligare än en 70-åring, men eftersom mörker­seendet blir sämre med åren blir det svårare för äldre att upptäcka bilar och personer på vägen i tid.

Reaktionsförmågan blir också sämre, vilket leder till att äldre agerar långsammare när de ska byta körfält, köra i korsningar eller åka i en rondell.

Länder som Norge, Finland och Danmark har infört någon typ körtest som befolkningen får utföra i en högre ålder. Även i Sverige skulle ålderstest kunna bli ett sätt att upplysa äldre om nya trafikregler och körsätt.

Vi borde därför införa obligatoriska och regelbundna körkortstest för alla över 75 års ålder. Testen ska vara gratis. Syftet ska inte bara vara att förhindra icke kördugliga från vägarna, utan också förbättra kördugliga äldres förmåga bakom ratten.