Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/inratta-nationalgarde-for-att-knacka-gangen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Inrätta nationalgarde för att knäcka gängen”

Poliser i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Inrätta ett nationalgarde för att knäcka gängbrottsligheten. Även militären borde kunna användas i en kraftansträngning av samhället, skriver Sven-Åke Runelid, före detta kriminalkommissarie.

Ett samhälle som hela tiden är tvåa på brotten blir som för det hockeylag som är tvåa på pucken – man förlorar matchen. Att rycka ut och släcka oroshärdar, när det hela tiden blossar upp nya, känns uppgivet och hopplösheten sprider sig i leden.

Nu är det dags att vända på kuttingen. Regeringen måste beordra polis, åklagare, domstol, Skatteverket och militären att avsätta personal till ett operativt nationalgarde för rikets inre säkerhet och tilldela dem ekonomiska resurser utöver det vanliga.

Tillsätt 300 poliser i varje polisregion samt personal från de andra myndigheterna i en kraftsamling värt namnet. Uppdraget blir att angripa roten till det onda i en operation typ ”rent mjöl i påsen”.

Ett samlat totalangrepp mot all droghandeln, som i förlängningen tillintetgör de kriminella gängens möjlighet till snabba cash. Rent statistiskt kommer narkotikabrotten att öka lavinartat i början, för att så småningom minska drastiskt. 

Om man ger ett nationalgarde en möjlighet att hänga på över tid så kommer det att jaga ”buset” till vägs ände och göra deras verksamhet till ett rent helvete.

Militären? Ja, kan vi skicka fredsbevarande styrkor till främmande länder borde vi kunna använda samma enhet i de inhemska områden där händelser i dag närmast liknar inbördeskrig.

Kraftsamla och se till så att vi återtar initiativet och blir bäst på plan!