Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/lagg-ner-systembolaget-och-infor-licensforsaljning/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Lägg ner Systembolaget och inför licensförsäljning”

En av landets 440 Systembolagsbutiker. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Lägg ner Systembolaget och inför licensförsäljning av alkohol i vanliga butiker. Det skulle minska illegal import och öka möjligheten för näringsidkare att överleva, skriver Jonas Thornell.

Verkställande direktören för Systembolaget, ett av Sveriges största statliga företag, borde vara en person som förhåller sig opartisk till fenomenet alkoholmonopol. Det gör inte Magdalena Gerger, Systembolagets allra högsta operativa chef. Hon ivrar kraftfullt mot till exempel gårdsförsäljning, till exempel i ett öppet brev till alla riksdagsledamöter.

Alkoholmonopol är något som politiker beslutat om och det korresponderar ingalunda till samtliga medborgares åsikt. Det finns även många näringsidkare i en rad branscher, producenter och restauratörer som skulle vilja avveckla monopolet. Då kan man anta att Magdalena Gerger, som tjänar mer än 400.000 kronor i månaden, har en del egna intressen att försvara.

Vi är många i det här landet, och även aktörer i andra EU-länder, som hellre skulle se att småföretagandet i Sverige stimulerades ytterligare genom att alkoholmonopolet avvecklades. Då skulle livsmedelsbutiker, pizzerior, caféer och andra inrättningar delegeras uppgiften att försälja alkohol. Vi skulle få en rättvisare ekonomisk fördelning genom att Systembolagets uteblivna miljardintäkter i stället kunde ge fler småföretagare i servicebranschen större möjligheter att överleva.

Det svenska alkoholmonopolet hjälper heller inte på något sätt till att minska missbruket. Resultatet är i stället att det fortfarande finns en illegal marknad med tonvis av importerade flaskor och burkar. Detta gynnar detaljhandeln i bland annat Tyskland och Polen och de som säljer på den svarta marknaden här hemma.

Svenska alkoholister ruineras snabbare än deras dryckesbröder i andra EU-länder eftersom systemspriten är så dyr. Den törstige med abstinenssymtom måste därför ta dyra taxiresor kors och tvärs för att få tag på mer alkohol.

Alkoholproblem finns och kommer fortsätta att existera som fenomen. Det är bättre för samhället i stort att en drucken vilsen själ kan sätta sig på en trevlig pizzeria och dricka en halv karaff vin för att senare inhandla kvällstidning och en liten flaska sprit till natten i kiosken strax utanför huset där han/hon residerar.