Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/riv-muren-mellan-israel-och-palestina/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Riv muren mellan Israel och Palestina”

Den uppförda muren kallas för säkerhetsbarriär av Israel. Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Muren mellan Israel och Palestina måste rivas. Trots att den fördömts av världssamfundet fortsätter bygget som om ingenting har hänt, skriver Gunnar Olofsson, ordförande i Borås Palestinagrupp.

På lördag den 9 november är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Men på den ockuperade palestinska Västbanken bygger Israel en ny barriär, på vissa ställen dubbelt så hög och tre gånger så lång som Berlin­muren.

Denna mur är en barriär som nästan helt byggs på stulen palestinsk mark, som slingrar sig kors och tvärs genom landskapet, som separerar palestinier från palestinier, skiljer bönder från deras jord och barn från deras skolor. Den begränsar palestiniernas rörelsefrihet, hindrar sjuka att nå sjukhus och människor från att helt enkelt träffa varandra.

Snart är muren komplett och palestinierna inringade. Ett separerat vägsystem gör att illegala bosättare kan färdas till och från Israel på moderna motor­vägar, medan palestinier hänvisas till gamla, krokiga, dåligt underhållna småvägar.

Detta är separation, apartheid, övergrepp, våld, folkfördrivning – något som upprepade gånger fördömts av världssamfundet. Men var finns konsekvenserna? Vad gör man åt det?

Riv muren! Befria Palestina! Bojkotta Israel!