Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:19

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/samhallet-hjalper-inte-langre-psyksjuka/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Samhället hjälper inte längre psyksjuka”

Foto: Nicklas Thegerström

INSÄNDARE. Samhället hjälper inte längre psyksjuka. På mentalsjukhusen fanns läkare, sjuksköterskor och medicin som saknas på boenden som psyksjuka numera erbjuds, skriver Agneta Kjellström.

Jag såg ”Uppdrag granskning” i Sveriges Television om Marika som bodde på det så kallade lågtröskelboendet Rysseviken på Gålö i Handinge kommun.

För 30 år sedan kostade en plats på mentalsjukhus cirka 4.000 kronor per dygn (cirka 7.000 kronor i dagens penningvärde). Nu kostar en plats på Ryssviken 28.000 kronor - i månaden. Det motsvarar en ungefär åttondel av kostanden för mentalsjukhus.

Nedläggningen av mentalsjukhusen var enbart en besparingsåtgärd. På mentalsjukhusen fanns läkare, sjuksköterskor och medicin.

Många patienter som blev utskrivna efter lång vistelse klarade inte av att leva ute i samhället. De visste till exempel inte hur man öppnar en dörr med nyckel, hur man betalar räkningar eller hur man öppnar en mjölkförpackning.

Många dog av stress, undernäring eller självmord. Förr var det för lätt att få in jobbiga svärmor på mentalsjukhus. I dag har vi hamnat i det andra diket.