Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/svarta-pengar-goder-de-kriminella-gangen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Svarta pengar göder de kriminella gängen”

En tulltjänsteman kontrollerar inresande vid tullplatsen i Värtahamnen i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE: Svarta pengar göder de kriminella gängen. Vanliga medborgare som betalar utan att begära kvitto ger ett bidrag till den organiserade brottsligheten, skriver den tidigare tullinspektören Bertil Larsson.

Det krävs samordning av myndigheter och civilsamhället för att minska det kriminella våldet. Vissa politikers högljudda krav på fler poliser och straffskärpning är snarare spel för galleriet än verkliga krafttag mot grundläggande brister i samhället.

Det viktigaste bränslet för kriminell verksamhet är svarta pengar. I stället för att vänta på att brotten begåtts och jaga de kriminella bör samhället försvåra för de kriminella elementen att sälja sina varor tjänster och varor.

Vanliga medborgare som handlar svart är en stor kundgrupp som försörjer kriminaliteten. Bara genom att sluta handla svart och öka ärligheten kan den kriminella marknaden försämras och minskas.

Det kan kännas harmlöst för den enskilde att köpa billigt, men när det koordineras av kriminella för tusentals kunder gynnas de brottsliga nätverken. Att köpa varor utan kvitto kan innebära att stöldgods ger tjuvar och hälare en lönsam marknad.

Förslag på åtgärder:

• Avsättningen för stöldgods genom utförsel ur landet måste stoppas med ökat och förbättrat samarbete mellan Tullverket och polisen. Min erfarenhet från Tullbevakningen på 70-talet är att Tullverket inte var inriktade på att stoppa illegal utförsel och fortfarande kan Tullen inte kvarhålla misstänkt stöldgods vid gränsen. Den lagen måste ändras.

• Smugglingen av knark och vapen måste stoppas genom ökade resurser till tull och polis för samarbete och kartläggning med spaning av säljare, hälare och kunder.

• Skatteverket behöver nyttjas i jakten på de kriminella genom skatterevisioner och hembesök hos de som lever över sina vita tillgångar och därmed säkerställa underlag för åtal om skattebrott.