Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/tjernobyl-visar-riskerna-med-karnkraften/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Tjernobyl visar riskerna med kärnkraften”

Bild 1 av 2 Explosionen i reaktor fyra i Tjernobyl den 26 april 1986 utlöste den hittills värsta kärnkraftskatastrofen i världen. Uppskattningarna av antalet dödsoffer sedan dess varierar mellan 9.000 och 93.000. Radioaktivt avfalls spreds med vinden även till Sverige.
Foto: Volodymyr Repik/TT
Bild 2 av 2 Reaktor fyra i Tjernobyl är numera täckt av ett metallskal för att förhindra att radioaktivitet sprids. Området kring reaktorn i Ukraina är fortfarande förbjudet att vistas i.
Foto: Pavlo Gonchar/Sipa Images

INSÄNDARE. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 visar tydligt riskerna med kärnkraften. De politiker som förespråkar mer kärnkraft är fel ute, skriver Kurt Folkesson.

Partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nuamko Sabuni (L) skriver i en artikel på DN Debatt att ”Kärnkraft behövs i det svenska energisystemet” (28 november 2019).

Det har bara gått tre år efter energiuppgörelsen 2016. Det var, enligt min uppfattning, en viktig milstolpe i den svenska energipolitikens historia. I uppgörelsen ingick såväl Moderaterna som Kristdemokraterna.

Då lades grunden för en långsiktigt säker tillgång till energi till hela landet. I ett läge när vårt land kokar av aktivitet kring sol- och vindkraft samtidigt som vi exporterar el i en omfattning som vi inte sett maken till väljer Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att gemensamt kräva en ny energiuppgörelse.

Vi vet alla hur svårt det är att bedöma vad som händer i framtiden och vad som krävs om 20 år eller mer. Energiuppgörelsen 2016 var ett välkommet samarbete över partigränserna. Den visar vägen mot miljövänligare energi i kombination med en säker tillgång.

Om vi i Sverige inte kan lita mer på politikernas överenskommelser än M, KD och L nu ger prov på, hur ska då vi medborgare kunna känna förtroende för våra styrande? Jag är tämligen övertygad om att de tre partiledarnas krav kommer att avvisas, men ponera att jag har fel och att statsminister Stefan Löfven (S) skulle kalla till nya diskussioner. Vad skulle det betyda?

Kristersson säger att det hänt så mycket på dessa tre år som gått att det föranleder partierna till nya överläggningar och nya uppgörelser. Kan vi då lita på att en ny överenskommelse 2019 skulle överleva 2022? För mig är det sannolikt att vätgas och bränslecellstekniken under de närmaste åren utvecklas till en mycket betydelsefull del i det svenska energiutbudet. 

Vi är överens om att framtidens Sverige kommer att ha behov av mycket energi. I motsats till de tre partiledarna är lösningen för mig inte mer kärnkraft.

Lösningen är förnybar energi som vi redan utvinner i betydande omfattning. De prognoser som presenteras visar på att vi inom fem år kommer att producera 35-40 TWh vindkraft i landet.

För mig är det en gåta att det fortfarande finns människor, som talar sig varm för kärnkraften som ett naturligt och säkert energislag. Jag är betydligt äldre än Kristersson, Busch Thor och Sabuni och har en god minnesbild från 70-talet när debattens vågor gick höga kring kärnkraftens vara eller icke vara, som utmynnade i folkomröstningen 1980.

Ulf Kristersson var då på sitt 17:e levnadsår, Sabuni hade gått några år i skolan och Busch Thor var inte ens född. Det kan vara på sin plats att påminna dem om att samtliga tre linjer vi hade att välja mellan i folkomröstningen lovade att kärnkraften skulle avvecklas.

För er som fortfarande tror på detta energislag, rekommenderar jag att ni läser Svetlana Alexevitjs gripande skildring ”Bön för Tjernobyl”. I området där kärnkraftolyckan skedde 1986 finns ett 20-tal byar som inte kommer att vara beboeliga under mycket lång tid. Besök dessa byar om ni fortfarande tror på kärnkraften!