Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/trump-lockar-rasister-med-minnesdag-for-viking/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Trump lockar rasister genom att hylla vikingar”

USA:s president Donald Trump fotograferad utanför Vita huset i torsdags. Foto: Patrick Semansky

INSÄNDARE. USA:s president Donald Trump lockar rasister genom att hylla vikingar samma dag som afrosvenskar minns slaveriets avskaffande på svenskkolonin Saint Barthélemy, skriver kulturantropologen Ryan Skinner.

Det finns ett mått av ironi – eller rentav kränkning – i det faktum att USA:s president under gångna veckan firat den 9 oktober som ”Leif Erikson-dagen” som en hyllning till ”den legendariska vikingen och hans besättning” – samma dag som afrosvenskar och deras allierade gick samman för att minnas slaveriets avskaffande på svenskkolonin på ​Saint Barthélemy 1847. Då spelade Sverige en aktiv roll i den transatlantiska slavhandeln. 

På ytan verkar de två företeelserna förenas främst genom att båda förmodas gå den svenska allmänhetens uppmärksamhet förbi. Vad mer har den medeltida isländska upptäcktsresanden gemensamt med den mera sentida trafiken av afrikanska människoliv på den lilla svenskön i Karibien? 

Den röda tråden är rasism. Institutionaliserad vit överhöghet tog sin början i och med avskaffandet av slaveriet på 1800-talet och var instrumentell i uppbyggnaden av nya förtryckarregimer: Europas kolonisation av Afrika, Jim Crow-lagarna i USA och apartheid i Sydafrika för att nämna några.

Syftet var att rättfärdiga och vidmakthålla den vita hegemonin i världen. Vid 1900-talets början studerades den ”nordiska rasen” av rashygieniker, bland annat vid Statens rasbiologiska institut i Uppsala, som en förlaga för vit rasrenhet och överlägsenhet. 

För egen del påminns jag om den afroamerikanske författaren Langston Hughes essä från 1926 om ”Rasberget” (”The racial mountain” på engelska), ett begrepp han myntade om rashierarkin i det amerikanska samhället. Han beskrev det som ett förkastligt monument till överlägsenheten i ”nordiskt uppförande, nordiska ansikten, nordiskt hår [och] nordisk konst.”

Att minnas Sveriges roll i slavhandeln är att dra uppmärksamhet till de bestående effekterna av sådan rashierarki, bland annat gisslet med afrofobi i Sverige. I skarp kontrast – och i ljuset av denna mörka historia – förefaller Donald Trumps firande av ”Leif Erikson-dagen” den 9 oktober enbart vara ett rasistiskt lockrop.

De amerikanska banden med ”vikingarnas fosterland” firas samtidigt som nutida murar mot icke-vita människor vid våra gränser befästs.