Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/turkiets-invasion-ar-en-europeisk-angelagenhet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Turkiets invasion är en europeisk angelägenhet”

Turkiska arméfordon på väg mot den syriska gränsen. Foto: Bulent Kilic/AFP

INSÄNDARE. Jag uppmanar riksdagsledamöter att åka till Norra Syrien och ställa sig i vägen för turkisk militär och jag uppmanar oss medborgare att kräva mer av våra ledare. Vår säkerhet här i Europa står på spel, skriver Roni Hajo.

Turkiets invasion av Syrien är en europeisk angelägenhet. Detta är inte bara min personliga övertygelse, denna åsikt delas dessvärre i allra högsta grad av IS. Vi gör därför gott i att fatta galoppen snarast, helst i går. 

Den som hävdar att detta är demagogi eller uppblåst alarmism för att uppmana till solidaritet bör gnugga till ögonen ännu en till gång. 

Att stoppa den turkiska invasionen med alla tillgängliga medel är ingalunda en fråga om europeisk solidaritet med det kurdiska folket. Någon verklig sådan finns inte, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. 

Så låt oss i stället tala om detta för vad det verkligen är, en realpolitisk omständighet som kräver handling. Inte pliktskyldiga och halvhjärtade uttalanden av riksdagspartiernas pressavdelningar. Handling.

Det tåls att upprepas att det var här, i Europa, som unga män planerade och genomförde fruktansvärda terrorattacker. I Paris, Bryssel, Nice, Berlin, Manchester och Stockholm. Dessa attacker upphörde inte som ett resultat av diplomatiska ansträngningar. 

Deras framfart stoppades på det enda sätt som är möjligt: genom eld och kulor. Det var det internationella samfundets stöd till SDF, de kurdiskledda väpnade grupperna i Syrien, som reducerade IS till vad de är i dag: en decimerad, icke-territoriell paria som finner intet annat skydd för sin verksamhet än i skuggorna, där de måste förbli. 

En turkisk invasion och ett förgörande av SDF reverserar denna utveckling. Detta märktes som tydligast när IS utförde sprängdådsattentat i Raqqa så fort nyheten om den turkiska invasionen släpptes.

Låt det råda inga som helst tvivel. Norra Syrien är kullen där vi strider om IS vara eller icke vara. I despoternas tid, en tid då konventionella politiska tillvägagångssätt blir förlegade inom minuter, uppmanar jag Europa och den svenska regeringen att anpassa sig, att tänka utanför boxen. 

Jag uppmanar regeringen att hålla smickrande icke-formella samtal med Trump. Jag uppmanar riksdagsledamöter att åka till Norra Syrien och ställa sig i vägen för turkisk militär och jag uppmanar oss medborgare att kräva mer av våra ledare. Vår säkerhet här i Europa står på spel.