Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/vard-inom-eu-kan-alla-fa-till-samma-kostnad/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Vård inom EU kan alla få till samma kostnad”

Försäkringskassans kontor i Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Det har inte skett någon regelförändring hur man kan få dialys när man åker till ett annat EU-land. Däremot finns det två parallella regelverk för samma ändamål, skriver Ulrich Heiduck, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Krister Svensson (DN Åsikt 9 januari 2020) har använt sig av det regelverk som kräver att man ligger ute med pengar och sedan begär ersättning av Försäkringskassan. Dialys kan dock även tillhandahållas enligt det andra regelverket.

Behandlingen dialys räknas som livsnödvändig medicinsk vård som man kan få med stöd av sitt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kort). Enda skillnaden mot annan vård är att man som patient i förväg behöver kontakta vårdgivaren utomlands för att ingå en överenskommelse om dialysvård. Detta sker för att man ska vara säker på att behandlingen finns tillgänglig när man väl är på plats.

All vård som man får utomlands med stöd av sitt EU-kort får man till samma villkor och kostnader som landets invånare. EU-kort beställer man på Försäkringskassans hemsida.