Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/asikt/yngre-ofta-samre-bilforare-an-aldre/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Yngre ofta sämre bilförare än äldre”

Trafik i Söderledstunneln i Stockholm. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Yngre är ofta sämre bilförare än äldre. Om man ska ha obligatoriska tester för att förnya körkortet borde det gälla alla åldrar, skriver den tidigare polisen Inge Lind.

Det är nyblivna körkortsinnehavare som trots bra syn, hörsel och snabb reaktionsförmåga orsakar flest olyckor. Det är bara att kontrollera med försäkringsbolagen.

Jag har kört mycket bil och har även utbildning i avancerad bilkörning då jag arbetat som polis i 45 år.

Äldre ser kanske lite sämre, men de kör mest dagtid och inte i dimma och snöstorm. Många födda på 40-talet är mycket omdömesgilla och skickliga bilförare och har en oerhörd rutin.

Däremot är många yngre bilförare helt vilda i sina svarta BMW- och Mercedesbilar. Många kör i dubbla hastigheten utanför skolor, slalomkör över heldraget och in och ut ur bussfiler så alla får bromsa och släppa fram.

Vad beträffar skickligheten ser även många yngre illa. De har svårt att backa in i parkeringsfickor och vet inte var bilen börjat och slutar. Många yngre känner inte till att man måste se till att bilens rutor skall hållas rena från snö och is.

Om man ska ha obligatoriska tester för att förnya körkortet borde det gälla alla åldrar.