Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer
DN Debatt 12 januari

”När man inte får säga vissa ord blir språket oklart”

DEBATT Språkforskaren Lars Melin: Vi får allt fler och allt aggressivare ”språkpoliser” som talar om vad som är rätt och fel.

”Nej, vi gav inte efter för påtryckningar”

REPLIK Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL 14: Orden funkofobi och cis-person togs med i Svenska Akademiens ordlista togs på redaktionens eget initiativ.

”Tolerans och öppenhet inför språklig variation är vår rekommendation”

REPLIK Företrädare för Språkrådet: Men de som använder den offentliga svenskan, till exempel professionella och myndigheter, bör inte kränka medborgarna

”Språket är ett effektivt verktyg för att förändra normer”

REPLIK Åtta språkforskare: Genom diskussioner om nya ord där inövade tankar och mönster prövas mot andras sätt att tänka flyttas positionerna fram.

”Det är inte språkpoliserna som får oss välja nya uttryckssätt”

REPLIK Ken Gammelgård, DHR: De flesta människor säger helt naturligt hellre ”person med intellektuell funktionsnedsättning” än ”idiot”.

”Anständiga medborgare måste vara beredda att lära om”

REPLIK Anders Svensson, Språktidningen: Det går inte att hävda att Bonn är huvudstad i Tyskland bara för att det var rätt svar när vi gick i skolan.

”Visst besitter språket en egen politisk kraft”

REPLIK Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige: Med bytet av namn på vår organisation ville vi förändra bilden av personer med funktionsnedsättning.

”Att rätta politiskt inkorrekt språk kan bli ett substitut för handling”

REPLIK Antropologen Don Kulick: Risk att vikten läggs mer vid hur folk talar än vid vad de faktiskt säger.

”Språkpoliserna gör ingen nytta men mycken skada”

SLUTREPLIK Lars Melin: Lita mer på det goda samtalet än på språkaktivisterna, för det är i vardagliga möten mellan människor som ett fungerande språk växer fram.