Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/amazon-drar-tillbaka-julprydnader-med-auschwitzmotiv/

Ekonomi

Amazon drar tillbaka julprydnader med Auschwitzmotiv

Järnvägen som leder till Auschwitz. Foto: Alik Keplicz/AP

Nätjätten Amazon drar tillbaka flera julsaker med Auschwitzmotiv från sin hemsida. 

Det rör sig bland annat om julgransprydnader, en musmatta och en flasköppnare med bilder på nazisternas förintelseläger.

Över en miljon människor dödades i koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget.  

När Auschwitz Memorial i Polen, som bevarar platsen som museum för besökare, fick reda på att en rad saker med motiv från lägret såldes på e-handelssajten Amazon reagerade de genom att publicera en protest på Twitter, skriver BBC.

”Att sälja julprydnader med bilder av Auschwitz verkar inte vara lämpligt. Auschwitz på en flasköppnare är ganska så störande och respektlöst”, skrev museet. 

Det fanns föremål med bilder på taggtrådsstängslet, byggnaderna där offren inhystes och järnvägen som ledde in genom lägrets välkända grindar. 

Senare skrev museet ett nytt Twitterinlägg där de tackade för att nätjätten hade tagit bort föremålen, men efter ett tag skrev de att det ännu inte var över. Då hade museet hittat en musmatta med bild på ett tåg som användes för att transportera människor till lägret.

https://twitter.com/AuschwitzMuseum/status/1201231169767006210

Amazon hävdar nu att föremålen har tagits bort. 

”Alla försäljare måste följa våra riktlinjer för försäljning och de som inte gör det kommer att bli föremål för konsekvenser, vilka omfattar möjlig radering av kontot”, skriver Amazon i ett uttalande. 

Läs mer: 

Italiensk polis har stoppat försök att bilda nytt nazistparti