Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/arla-startar-mejeri-for-smabonder-i-nigeria/

Ekonomi

Arla startar mejeri för småbönder i Nigeria

Arla Foods driver sedan 2016 tillsammans med bland annat biståndsorganisationer och regeringen ett småskaligt mejeriprojekt i delstaten Kaduna. Nu växer det till kommersiell skala. Foto: George Okoro/Arla

Mejerijätten Arla Foods går nu på allvar in på den afrikanska marknaden. I samarbete med den nigerianska regeringen etablerar man ett mejeri i delstaten Kaduna som ska göra yoghurt av mjölken från 1.000 småbönder.

– Efter ett lyckat småskaligt försök är vi redo att satsa kommersiellt, säger koncernens vice ordförande Helene Gunnarson.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land, dagens 200 miljoner kan med nuvarande takt vara det dubbla inom 30 år. Det kommer att öka efterfrågan på bland annat mejeriprodukter - i dag importerar Nigeria 90 procent av förbrukningen.

– Vi har sålt mjölkpulver i Nigeria i ganska många år, men vi vill också få igång lokal produktion. Detta projekt är också en logisk följd av vår strategi. Mjölkkonsumtionen i Europa minskar, då vill vi flytta försäljningen till nya länder, säger Helene Gunnarson, vice ordförande i koncernstyrelsen och själv mjölkbonde i Halland.

Formellt har Arla tecknat ett samförståndsavtal med den nigerianska regeringen och med delstaten Kaduna (se karta intill), där Arla blir den kommersiella partnern. 

Delstaten kommer att vara garant för att 1.000 nomadiserande mjölkbönder får permanent tillgång till mark och vatten och att el och vägar dras. Större delen av investeringen görs med hjälp av ett lån från Central Bank of Nigeria.

Arla sätter upp 50 uppsamlingsplatser dit bönderna levererar mjölken och transporterar den därifrån till ett befintligt mejeri i staden Kaduna, som företaget ska restaurera till ”europeisk standard”.

Mejeriet kommer i första hand att tillverka en populär yoghurt, som Arla marknadsför och distribuerar lokalt. Produktionen ska dra igång under 2020. Arla vill inte avslöja storleken på investeringen, mer än att det handlar om ett ”antal miljoner”

Helene Gunnarson, vice ordförande i Arla Foto: George Okoro/Arla

 – I det stora sammanhanget är ju detta ett litet projekt, men om det blir bra, känns det naturligt att expandera. Behoven av näringstäta livsmedel är stora i Nigeria, och befolkningen växer snabbt, säger Helene Gunnarson.

Hon fortsätter:

 – Vi ser på detta som en kommersiell affär, som gynnar våra ägare, bönder i sju länder. Samtidigt känns det bra att man så att säga bonde till bonde kan göra något bra. Det är ju en grundkompass inom den kooperativa rörelsen.

Vilken är risken att man slår sönder böndernas nomadiserande tradition?

– Det är ju frivilligt och inget hindrar dem från att fortsätta flytta sig. Poängen här är att bönderna får en speciell mark för sina kor och tillgång till rent vatten. Vårt projekt kan höja avkastningen och kvaliteten på mjölken – inte minst värmen kan vara ett problem.

Helene Gunnarson hämtar stöd för detta av ett projekt som heter ”Milky Way Partnership” vars mål är att utveckla en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar mejerikedja. 

Det har drivits i Kaduna sedan 2016 i samarbete med delstatsregering och regering, det nigerianska kooperativet Milcopal samt nomadfolksorganisationen Coret. Projektet har stöd av Danida, den danska motsvarigheten till Sida.

– Det har omfattat 76 bönder i samma delstat, och har gett fler jobb och ökade inkomster för bönderna. Utan det positiva gensvaret hade vi inte skalat upp som vi gör nu, säger Helene Gunnarson.

Läs också: 

Ostflytten som startade massrörelse i Boxholm 

Kaffedryck blev kryphål för Arla i Ryssland 

Hård Brexit slår mot Arla