Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/asiens-rikaste-utmanar-amazon/

Ekonomi

Asiens rikaste utmanar Amazon

Mukesh Ambani Foto: Virginia Mayo/AP

Asien rikaste man utmanar Amazon med en storsatsning på näthandel. Till att börja med riktar affärsmagnaten Mukesh Ambani in sig på en app för leveranser av matvaror i hemlandet Indien. Ett stort kundunderlag finns redan i mångmiljardärens 360 miljoner mobiltelefonabonnenter.

Från och med årsskiftet erbjuder Mukesh Ambanis företag Reliance Industries kunder att registrera sig för hemleveranser för matvaror.  Via en app, som fungerar som en länk mellan kunder – som kan välja mellan 50.000 produkter – och lokala butiker – som ser till att kunderna får sina varor gratis hemkörda, rapporterar The Economic Times.  

Därmed väljer Mukesh Ambani en annan variant än de flesta konkurrenterna, där online-butiken står för leveransen av varorna. Ambani har tidigare sagt till Finacial Times att den egna modellen innebär en moderniserar små kvartersbutiker och rustar dem för en digital framtid. 

Till att börja med sker satsningen i mindre skala i några förorter till Indiens ekonomiska huvudstad Bombay, men ska växa snabbt. Mukesh Ambanis egna mobiltelefonföretag med svindlande 360 miljoner abonnenter är tänkt att fungera som en plattform för e-handel.

Mukesh Ambani utmanar därmed de nuvarande dominanterna Amazon och Fllipkart, som äga av amerikanska Walmart. Förutom sina hundratals miljoner mobilkunder har uppstickaren Ambani ytterligare en fördel som kan bli helt avgörande. I februari förra året klubbades en lag som innebär att utlandsägda onlinebutiker hindras från att sälja varor från egna företag. Syftet är att skydda inhemska aktörer och resultatet blev att Amazon och Flipkart tvingades plocka bort många varor.

Foto: Rajanish Kakade

Framtidsutsikterna för näthandel i det folkrika Indien med 1,3 miljarder invånare och en medelklass på flera hundra miljoner människor anses enormt goda. Det finns få länder i världen där den digitala revolutionen varit mer omfattande. De senaste tre åren har antalet internetanvändare ökat från 125 miljoner till mer än en halv miljard. Antalet nya abonnemang ökar med 16 miljoner i månaden, de flesta kopplade till mobiltelefoner. Mer än 300 miljoner indier har tillgång till smarta telefoner. 

Onlinehandeln med matvaror är i sin linda i Indien, och nyttjas bara av 0,15 procent av befolkningen, skriver BBC. Ökningen väntas gå snabbt och inom tre år väntas branschen omsätta motsvarande 140 miljarder kronor. I Indonesiens huvudstad Jakarta har den igenkorkade trafiken banat väg för matleveranser med motorcyklar. I Indien är situationen den samma i de stora städerna. 

Mukesh Ambani, som är god för nästan 600 miljarder kronor, är världens nionde rikaste person enligt affärstidningen Forbes. Sedan förra året har hans tillgångar ökat med 100 miljarder kronor, men redan innan dess var han ohotad etta i Asien.

62-åriga Ambani är känd för hårda nypor i affärsvärlden. Tyngdpunkten i hans konglomerat Reliance Industries är olja och gas. När Ambani nu är på väg att byta inriktning är det många andra företag som förlorat stora marknadsandelar. Mukesh Ambanis storsatsning på mobiltelefoni för tre år sedan, där han lockat 15 miljoner nya kunder i månaden med gratis samtal och fri mobilsurfkunder, har på kort tid skakat om hela den indiska telekommarknaden.

Som ett led i strategin att skapa en digital plattform för näthandeln har Ambani köpt upp en av Indiens största bredbands- och kabel-tv-företag och slutit avtal med butikskedjor och leverantörer. Reliance Industries äger flera dagligvarubutiker. 

Mukesh Ambanis privatbostad kostade 10 miljarder kronor att bygga Foto: John Michaels/Alamy Stock Photo

Till Finacial Times säger analytikern Satish Meena att oljemagnaten Mukesh Ambani vision att helt ta kontroll över de indiska hushållens konsumtion. Han är på väg att skapa ett ekosystem med tjänster för data, telefoni och detaljhandel. Jämförelsen med Amazons ledare Jeff Bezos är oundviklig.

Reliance Industries är ett konglomerat med många olika inriktningar, vilket är vanligt bland de stora indiska företagsgrupperna. Mukesh Ambani äger ett stort antal utländska företag, däribland flera brittiska modehus. Förra året köpte han den anrika leksakskedjan Hamleys.

Mukesh Ambani tvekar inte att visa upp sin rikedom. I Bombay, där mer än tio miljoner människor lever i slumområden, väcker han spektakulära privatbostad både beundran och avsky. Antilia Buliding har 27 våningar och kostade en miljard dollar att bygga, nästan tio miljarder kronor i dagens penningvärde. 600 anställda håller igång huset, där affärsmagnaten bor tillsammans med frun Nita Ambani, som äger Indiens mest framgångsrika cricketlag och mamman Kokilaben. 

Ämnen i artikeln

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt