Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/bolaget-bakom-warcraft-bojkottas-efter-att-ha-stangt-av-kina-kritisk-spelare/

Ekonomi

Bolaget bakom World of Warcraft bojkottas efter att ha stängt av Kina-kritisk spelare

Foto: Blizzard Entertainment

PEKING. Spelbolaget Blizzard sällar sig till raden av västerländska företag som viker sig för den kinesiska censuren. Men för Blizzard har beslutet att stänga av en Hearthstone-spelare som stödjer Hongkong lett till ett kraftigt bakslag. Kritikstormen bland aktiva spelare är enorm. Under onsdagen trendade #blizzardboycott på Twitter.

Blizzard, ett av USA:s största spelbolag som ligger bakom spel som World of Warcraft och Starcraft, har hamnat rejält i blåsväder. Anledningen är att företaget stängde av och drog in prispengar för den professionella e-sportaren Chung ”Blitzchung” Ng Wai efter att han, iklädd gasmask (som nyligen förbjöds i Hongkong), i en intervju stöttat proteströrelsen i Hongkong. Den typen av ”incidenter” förbjuder vi, förklarade Blizzard. 

Bolagets agerande är i linje med flera västerländska företag som rädda för förlorade intäkter när den kinesiska censuren slår till väljer att kväsa åsikter som inte är i linje med den kommunistiska ledningen i Kina. Blizzard ägs till 4,9 procent av den kinesiska mediejätten Tencent och bolaget gör stora pengar i Kina. Vissa spel utvecklas också i samarbete med kinesiska bolag. 

Men Blizzard agerande har rört upp känslor i spelvärlden och om bolaget med sitt agerande behåller sin marknad i Kina riskerar man förlora intäkter på annat håll. 

På onsdagen översvämmades sociala medier av arga onlinespelare som kritiserar Blizzard för att låta pengar gå före mänskliga rättigheter. Reddit har långa trådar där spelare upprört tar avstånd från agerandet och utlovar att de trots att de älskar deras spel kommer bojkotta företaget. På Twitter trendade ”BoycottBlizzard.

”De har kastat ut sina förmodade företagsvärderingar genom fönstret mot cash”, skriver en arg spelare och uppmanar till bojkott. 

https://twitter.com/RazzleberryFox/status/1181887237216231429

– Jag kommer aldrig mer spela ett Blizzardspel, om de inte ber om ursäkt för Blitzchung och folket I Hongkong. Blizzard suger, twittrar en annan person.

Även amerikanska politiker gick till attack mot Blizzards agerande. 

– Blizzard visar att man är villig att förödmjuka sig själv för att tillfredsställa det kinesiska kommunistiska partiet, twittrar den demokratiska senatorn Ron Wyden. 

https://twitter.com/RonWyden/status/1181637167749193729?s=20

För Blizzard handlar det om att skydda affärerna i Kina och inte riskera att dess spel blockeras på en marknad med över en miljard människor. Regimen i Peking har tidigare visat att den är beredd att straffa företag som inte följer dess linje.

För inte så länge sedan drabbades den animerade serien South Park av de kinesiska brandväggarna på internet efter att Kina hånats i en episod. Och den amerikanska basketligan NBA är illa ute i Kina efter att en general manager för laget Houston Rockets twittrat sitt stöd för Hongkong. Kinesiska sponsorer har dragit sig ur NBA och ligans matcher, väldigt populära i Kina, är för stunden indragna i den statliga televisionen och online av Tencent.