Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/dags-att-anmala-sig-till-hogskoleprovet-2020/

Ekonomi

Dags att anmäla sig till högskoleprovet 2020

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu är det dags att anmäla sig till vårens högskoleprov. Provet kommer att genomföras på hela 120 olika orter i landet. 

I dag öppnar anmälan för att skriva vårens högskoleprov. Själva provet är först den fjärde april, men det gäller att vara ute i god tid. Anmälningstiden sträcker sig fram tills tredje februari.

Högskoleprovet är ett tillfälle för provdeltagarna att öka sina chanser att komma in på en högre utbildning. Alla människor får läsa provet oavsett svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd. Däremot ges provet bara på svenska. 

Under förra hösten skedde det första trendbrottet på länge. Över 50.000 personer anmälde sig till högskoleprovet. Det var en ökning med 4,6 procent i jämförelse med samma period året innan. Det var den första ökningen på flera år. 

– Om förra höstens trend håller i sig är det möjligt att fler skriver provet även nu under våren, säger Miriam Mannbro, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet (UHR).

Att skriva högskoleprovet kan aldrig minska dina chanser att komma in på en utbildning. Det gäller oavsett hur resultatet ser ut . Förklaringen är att alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp.

– Sätt igång att träna inför provet i god tid. Till exempel hittar du tidigare prov på nätet som du kan testa dig själv på, säger Miriam Mannbro.