Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/domstol-provar-inte-ostaffar/

Ekonomi

Domstol prövar inte infekterad ostaffär

Foto: Mats Sandelin/TT

Arla foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier får inte ta kontroll över ostklassikerna Grevé, Herrgård och Präst. Patent- och marknadsdomstolen har beslutat att frågan inte ska prövas, vilket innebär att Konkurrensverkets förbud gäller. 

Den långdragna konflikten om Sveriges kanske mest kända ostsorter kan ha nått ett slut. Patent- och marknadsdomstolen har slagit fast Konkurrensverkets beslut om att Arla foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier inte ska tillåtas ta full kontroll över Präst, Herrgård och Grevé. 

– Att företagskoncentrationen inte kan genomföras är bra för de svenska ostkonsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande. 

De tre livsmedelsjättarna har velat spela ut den fjärde, Skånemejerier, ur det gemensamma bolaget Svensk Mjölk AB som i dag kontrollerar varumärkena och styr över vem som får tillverka ostarna. 

De har menat att Skånemejeriers ägare, den franska mejerigiganten Lactalis, försökt komma åt de svenska ostarna genom Skånemejerier. Det har varit känsligt eftersom det krävs att Präst, Herrgård och Grevé tillverkas på svenskt vis och av svensk mjölk för att de ska få heta som de gör. 

Skånemejerier har hårt förnekat det och sagt att de andra tre försökt ta över kontrollen för att kunna höja varumärkenas licensavgifter och på så sätt styra ut Skånemejerier från marknaden. 

I fjol förbjöd Konkurrensverket bolagen från att genomföra affären, med hänvisning till att ”företagskoncentrationen skulle påtagligt hämma konkurrensen när det gäller försäljning av ostarna”. 

Bolagen överklagade beslutet till Patent- och marknadsdomstolen. Men innan domstolen hunnit pröva frågan har en skiljedom kommit fram till att affären på grund av andra hinder inte kommer kunna genomföras. 

Därför har Patent- och marknadsdomstolen beslutat att frågan inte behöver prövas, eftersom den då blir hypotetisk. 

– Vi är självklart nöjda över möjligheten att fortsätta tillverka Präst-, Herrgård- och Grevéost på likvärdiga villkor, vilket gynnar inte bara konsumenter och våra kunder utan även de bönder som levererar till oss, säger Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Mat kan bli en av de största konflikterna i framtiden