Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/ecb-lanserar-nytt-stodkopsprogram/

Ekonomi

ECB lanserar nytt stödköpsprogram

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Foto: Arne Dedert/dpa

Europeiska centralbanken (ECB) sänker den så kallade inlåningsräntan med 0,1 procentenheter till rekordlåga minus 0,5 procent. Dessutom lanserar ECB ett nytt så kallat stödköpsprogram där banken från och med den 1 november kommer att köpa tillgångar för 20 miljarder euro per månad.

TT Text

Enligt ECB kommer stödköpen att pågå så länge det krävs för att få genomslag för den penningpolitiska stimulansen. Samtidigt fortsätter ECB att återköpa obligationer som löper ut och som köpts upp inom ramen för tidigare stödköpsprogram.

Den så kallade styrräntan som legat på noll sedan 2016 lämnas som väntat oförändrad.

Beskedet fick Stockholmsbörsen att stiga något. OMXS-index steg från 0,4 procent till 0,7 procent. Euron tappade några ören mot kronan och sjönk även marginellt mot dollarn.

På räntemarknaden rörde sig obligationsräntorna nedåt efter beskedet. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation föll 0,04 procentenheter till minus 0,68.

Tioåringen sjönk samtidigt 0,03 till minus 0,24 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt