Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/erik-asbrink-straffas-for-felaktig-deklaration/

Ekonomi

Erik Åsbrink straffas för felaktig deklaration

Foto: Paul Hansen

Förre finansministern Erik Åsbrink straffas av Skatteverket för att han inte redovist aktieutdelning från sitt privata bolag i sin senaste deklaration. Han upptaxeras och får betala ett skattetillägg för att han har lämnat oriktiga uppgifter.

Erik Åsbrink var finansminister under tre år i slutet av 1990-talet. Han har efter detta också flera gånger offentligt debatterat den svenska skattepolitiken. Han vill bland annat sänka skatten på arbete och höja den på kapital.  Nu har han själv straffats för att inte ha följt de nuvarande reglerna.

Hans konsultbolag Åsbrink & Far, där han äger 100 procent av aktierna, ägnar sig åt bland annat ekonomisk rådgivning och föreläsningar. Vid bolagsstämman sommaren 2018 beslutade han om en utdelning till sig själv på 173.000 kronor, en intäkt som skulle ha redovisats i deklarationen för det året. 

I sitt omprövningsbeslut skriver Skatteverket: ”Du har inte redovisat någon del av utdelningen i din inkomstdeklaration.”

Följden blir att Erik Åsbrink dels ska betala kapitalskatt på ytterligare drygt 115.000 kronor, dels får ”böter” för att han utelämnat utdelningen i den deklaration han lämnade in våren 2019. Detta så kallade skattetillägg är på närmare 14.000 kronor.

– Jag missade detta och det har också rättats till efter deras påpekande, säger Erik Åsbrink till Expressen. 

Läs också: ”Sänk skatterna på arbete och höj kapitalskatterna”