Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 17:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/googles-grundare-kliver-ned-vi-ska-ge-karlek-utan-tjat/

Ekonomi

Googles grundare kliver ned: ”Vi ska ge kärlek utan tjat”

Bild 1 av 2 Larry Page och Sergey Brin grundade Google.
Foto: Justin Sullivan/AFP
Bild 2 av 2 Sundar Pichai tar över som vd för Alphabet.
Foto: Nancy Pastor

Sundar Pichai som har lett Google i flera år tar ett kliv uppåt i karriären. På tisdagen meddelade företaget att han tar över som vd för Alphabet efter ledarduon Larry Page och Sergey Brin.

Beslutet innebär att en era för de två Stanfordstudenterna går i graven. Larry Page och Sergey Brin grundade Google för över tjugo år sedan och 2015 bildade de det nya ägarföretaget Alphabet, och degraderade Google till ett dotterbolag. 

Samtidigt tog Sundar Pichai över som vd för Google. En affärsutbildad före detta ledarskapskonsult på McKinsey som hade klättrat i Googles hierarki i ett decennium. Ett bra val, visade det sig. Sedan han tillträdde hösten 2015 har aktiens värde nästan fördubblats. 

Nu tar Sundar Pichai ytterligare ett kliv uppåt i företaget. På tisdagen kom beskedet att han tar över som vd för Alphabet – men han kommer också fortsätta att leda Google, skriver New York Times. 

”Om företaget hade varit en person, skulle denne vara en ung vuxen på 21 år i dag. Och det skulle vara dags att lämna boet. Det har varit ett enormt privilegium att vara engagerad i den dagliga ledningen av företaget men det är dags att anta rollen som stolta föräldrar – att ge råd och kärlek men utan det dagliga tjatet”, skriver grundarna i ett offentligt brev.

Duon Page och Brin kommer vara kvar som styrelseledamöter i Alphabet och är dess två största aktieägare. Alphabet är ett av världens mest lönsamma företag, skriver New York Times. 

Läs mer: Fick sparken – hotar att stämma Google för brott mot arbetsrättigheter