Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/handelskrig-slog-mot-dollarmiljardarer/

Ekonomi

Handelskrig slog mot dollarmiljardärer

Foto: Keith Srakocic/AP

Världens mest välbärgade blev en aning mindre rika i fjol, enligt en rapport från den schweiziska banken UBS och revisionsbyrån PWC.

TT Text

Artikeln har tillfogats en rättelse

Deras samlade tillgångar sjönk med 388 miljarder dollar, omkring 3.700 miljarder kronor. Det motsvarar utgifterna för närmare fyra svenska statsbudgetar – men är en spottstyver för världens rikaste.

Dollarmiljardärerna var fortfarande goda för totalt runt 8.500 miljarder dollar, cirka 82.000 miljarder kronor, efter minskningen.

Anledningen till nedgången är den geopolitiska oron i världen, med bland annat handelskrig mellan USA och Kina, som fått bankernas rikaste kunder att dra sig från att spekulera lika friskt som vanligt med sina pengar.

Minskningen var särskilt tydlig för kinesiska miljardärer vars nettotillgångar sjönk med 12,8 procent. Antalet miljardärer minskade en aning på de flesta håll i världen, förutom i Nord- och Sydamerika där den starka techsektorn i USA bidrog till en ökning av antalet miljardärer på kontinenten till totalt 749.

Senast dollarmiljardärernas rikedomar minskade var 2015. De flesta åren efter en större dipp i samband med finanskrisen 2008 har deras tillgångar dock ökat stadigt.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga siffror för miljardärernas samlade tillgångar och för antalet miljardärer i USA.

Läs mer: MiIjardär betalar studielån för avgångsklass 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt