Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/ida-yttergren-global-konkurrens-gor-kedjorna-sarbara/

Ekonomi

Ida Yttergren: Global konkurrens gör kedjorna sårbara

Foto: Josefine Stenersen

Teknikmagasinet ser inte längre att det lönar sig att försöka rädda verksamheten och ansöker om konkurs. DN:s Ida Yttergren svarar på tre frågor om beskedet. 

Varför går Teknikmagasinet i konkurs?

– Likt många andra aktörer inom butikshandeln har Teknikmagasinet fått se hur försäljningen sjunker medan hyrorna stiger. Detta i en bransch där all tillväxt finns på nätet. I fjol påbörjade bolaget sin andra rekonstruktion på två år. För att vända utvecklingen satsade man på mobilreparationer och på att stänga olönsamma butiker, utan större framgång. Företaget har inte heller fått medvind av den svaga svenska kronan som gjort det dyrare att köpa saker från utlandet. 

Kommer det att bli fler konkurser inom detaljhandeln?

– Elektronikbranschen var tidigt ut i e-handelsskiftet och kedjor som Onoff, PC City och Expert kastade in handduken redan för omkring tio år sedan, samtidigt som de utmanades av jättar som Mediamarkt och Elgiganten. Med näthandeln ökar också konkurrensen utifrån när kunderna kan shoppa från hela världen. Svenska handlare med svenska villkor tävlar med företag som erbjuder produkter på enorma internationella plattformar som Amazon och Alibaba. Den ökade konkurrensen har pressat marginalerna och gjort företagen sårbara. 

Finns det några kedjor som vinner på den digitala omställningen?

– E-handelsskiftet leder till en konsolidering där stora, finansiellt starka aktörer med en tydlig och trogen kundgrupp överlever, medan övriga får det svårare. Samtidigt har yngre företag som redan från början byggt verksamheten utifrån att kunderna handlar digitalt av naturliga skäl haft en fördel mot äldre, tungrodda bolag som behövt ställa om. 

Läs mer: Teknikmagasinet ansöker om konkurs