Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/inga-nyanstallningar-nar-elbilstillverkning-i-trollhattan-forsenas/

Ekonomi

Inga nyanställningar när elbilstillverkning i Trollhättan försenas

Både tillverkning och anställningar försenas på Nevs fabrik i Trollhättan. Foto: Lasse Sward

Flera hundra personer ska anställas vid Nevs fabrik i Trollhättan för att tillverka bilar åt tyska Sono Motors. Men det unga tyska företaget har ekonomiska problem vilket innebär att såväl tillverkning som anställningar försenas med ett år, rapporterar Sveriges Radio.

Det kinesiska företaget Nevs skulle börja tillverka elbilar med solceler åt tyska Sono Motors redan nästa år, men ekonomiska problem gör att tyskarna skjuter på produktionsstarten med ett år.

– Det gör väldigt ont. Det är ett års försening nu. Det gör mycket ont för oss, säger Jona Christians, vd Sono Motors till SR.

De nyanställningar som Nevs hade planerat blir därmed inte av.

– Nyanställningarna skjuts på framtiden, säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund till Ekot.

Sono Motors behöver finansiella tillskott motsvarande en halv miljard kronor innan årsskiftet, annars finns det en stor risk för att det inte kommer att bli någon tysk biltillverkning i Trollhättan.

På Nevs i Trollhättan arbetar i dagsläget cirka 800 personer. Det kinesiska företaget planerar att börja tillverkningen av sina egna elbilar i Trollhättan under 2022. Företaget tillverkar redan elbilar i en fabrik i Kina.