Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/intern-kritik-mot-nya-ecb-stimulanser/

Ekonomi

Intern kritik mot nya ECB-stimulanser

Mario Draghi. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva/AFP

Europeiska centralbanken är öppet splittrad om behovet av och riskerna med de nya penningpolitiska stimulanser som den avgående ECB-chefen Mario Draghi lanserade i torsdags.

TT Text

Över en tredjedel av medlemmarna i det så kallade ECB-rådet har invändningar mot politiken, rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn.

Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot är en av de så kallade hökarna i ECB-rådet.

– Detta breda paket av åtgärder, särskilt det återstartade stödköpsprogrammet, är överdrivet sett till nuvarande ekonomiska förhållanden. Det finns starka skäl att tvivla på politikens effektivitet, säger han.

Enligt Knot är kapacitetsutnyttjandet i eurozonen redan högt, med löneökningar och lättillgängliga krediter.

Den österrikiska kollegan Robert Holzmann är också kritisk. Han påminner om att ECB är i färd med att utvärdera sin penningpolitik och att detta kan resultera i att inflationsmålet sänks. Att i det läget slå till med nya stimulanser för att nå ett inflationsmål som kan bli obsolet är ett misstag, enligt Holzmann.

– Det kan ju vara så att 2 procent är utom räckhåll just nu och att prisstabilitet nås på 1,5 procent.

De två hökarna får i debatten mothugg från Sloveniens centralbankschef Bostjan Vasle. Han upprepar Mario Draghis syn på frågan och säger att det kan krävas mer åtgärder då såväl tillväxt som inflation i eurozonen just nu är låg.

Sparekonomen efter ECB:s besked: Bind inte bolånet 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt