Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/it-branschen-jagar-arbetskraft-och-fler-kvinnor-vill-dit/

Jobb & karriär

It-branschen jagar arbetskraft – och fler kvinnor vill dit

Foto: Pontus Lundahl/TT

It-branschen hungrar efter ny arbetskraft. I dag arbetar bara tre procent av alla svenska kvinnor inom yrkeskåren. Trots det kan fyra gånger så många tänka sig att starta en karriär inom it, visar en ny studie. 

– Programmering framstår ofta som jättesvårt, säger Emilia Kaufeldt, 23, som läser programmering. 

It-sektorn kämpar med att locka till sig fler medarbetare. 2017 sysselsatte branschen närmare 210.000 personer. 2022 beräknas det saknas 70.000 medarbetare. Samtidigt kan allt fler svenskar tänka sig att arbeta inom it. Nästan en miljon arbetsföra svenskar uppger att det vore intressant, enligt en ny rapport gjord av Sifo, på uppdrag av företaget Sigma it. 

– Företagen är tvungna att att tacka nej till affärer, som de hade gjort om det fanns rätt kompetens. Vi behöver fånga upp ungdomarna, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivarorganisationen It&telekomföretagen, som har 1.300 medlemsföretag. 

Redan i dag uppger 41 procent, av personerna som vill jobba inom it, att de kan tänka sig att utbilda sig i mer än ett år. Den stora utmaningen ligger på lärarna – som måste ha rätt kompetens. Bara 25 procent av lärarkåren tycker att de har rätt kunskap för att stötta elever inom programmering. 6 procent tyckte att de är duktiga på programmering. 

Å andra sidan handlar it om betydligt mer än bara programmering, tillägger Åsa Zetterberg. 

– Vi behöver utbildningar som lär ut inom fler områden än bara programmering. Till exempel kring hur digitaliseringen kan förbättra miljön och hälsan. Om vi lyfter fram det skulle vi kunna attrahera fler slags personligheter, säger hon. 

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på It& Telekomföretagen.

44 procent tror att klimatförändringar kan bekämpas med ny teknik, enligt den nya Ipsos-undersökningen. Dessutom är kvinnor mer intresserade att lösa samhällsproblem.  Männen i sin tur vill i större grad testa själva tekniken. Totalt har 2.001 personer intervjuats om hur de ställer sig till teknik och digitalisering. 

I Sverige arbetar bara tre procent kvinnor inom it eller techindustrin. Trots det uppger fyrdubbelt så många, elva procent, att de kan tänka sig att starta en karriär inom branschen, enligt rapporten. 

Emilia Kaufeldt, 23 år, studerar interaktionsdesign på Institutionen för data- och systemvetenskap, vid Stockholms universitet. Utbildningen är tre år. Den går ut på att skapa produkter som är så enkla som möjligt att använda för kunder. I dag finns det en bild av att det krävs tidigare erfarenhet för att kunna läsa programmering, varnar hon. 

– Den största utmaningen är att programmering framstår som jättesvårt. Vissa tror att du måste ha suttit hemma och programmerat på fritiden. Där måste skolväsendet se till att utbildningarna börjar på en grundläggande nivå, säger Emilia Kaufeldt. 

Emilia Kaufeldt. Foto: Emilia Kaufeldt

Dessutom är programmering betydligt mer än bara matematik, tillägger hon. 

– It är till viss del ren och skär matte, vilket många tycker om. Men det finns mycket annat du kan arbeta med, till exempel projektledning inom it, säger Emilia Kaufeldt. 

2017 beslutade regeringen om en nationell digitaliseringsstrategi. Syftet är att främja skolväsendet och elevernas digitaliseringskunskaper. Flera delmål ska uppnås fram tills 2022. Skolverket har tagit fram webbkurser i programmering för lärare. Dessutom har lärarna möjligheten att läsa en kurs i programmering på 7,5 poäng vid högskolan eller universitetet. 

– Huvudsyftet är att lärarna ska få kompetensutvecklas. Det kan i sin tur få följdeffekten att fler barn och unga får upp ögonen för it och digitalisering. Det kan tänkas få den effekten att fler söker sig till den typen av jobb längre fram i framtiden, säger Peter Karlberg, utbildningsråd på Skolverket.