Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/juristfragan-vad-hander-med-sommarstugan-nar-vi-dor/

Din ekonomi

Juristfrågan: Vad händer med sommarstugan när vi dör?

Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Britt-Marie Svensson, jurist på Familjens jurist, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: Mina föräldrars högsta önskan var att deras sommarstuga skulle stanna inom släkten. Därför fick jag och min bror, enda barnen, hälften var som enskild gåva. Min bror har inga barn, men är gift. Jag är ogift och har två barn. Vad händer med fastigheten när vi går bort?

Svar: Förutsatt att det inte finns något testamente skrivet varken hos dig eller hos din bror kommer din andel av fastigheten, att tillfalla dina barn med lika delar och din brors andel ärvas av hans maka i ett första steg om makan lever vid din brors död. 

Efter att din brors maka har avlidit kommer den andelen som motsvarar värdet av vad hon totalt sett ärvde av din bror, där bland annat fastighetens nettovärde ingår, gå tillbaka till din brors efterarvingar. De är era föräldrar i första hand, du i andra hand och dina barn i tredje hand. 

Om din bror avlider efter sin fru kommer era föräldrar i första hand att ärva honom, du i andra hand och dina barn i tredje hand. 

Eftersom egendomen är enskild så kommer din bror inte att behöva dela värdet av fastigheten med sin maka vid en eventuell skilsmässa. 

Om ni önskar någon annan fördelning måste ni skriva ett testamente. 

Läs mer: Fler frågor till juristen