Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/konkurrent-koper-thomas-cooks-butiker/

Ekonomi

Konkurrent köper resejätten Thomas Cooks butiker

Foto: Magnus Hallgren

Konkursdrabbade resebolaget Thomas Cooks butiker ska köpas upp av konkurrenten Hays Travel, rapporterar BBC. Därmed kan 2.500 jobb räddas. 

Köpet omfattar alla Thomas Cooks 555 butiker i Storbritannien. Hays har redan rekryterat 421 av tidigare anställda hos Thomas Cook och affären förväntas spara tusentals fler jobb.

Affären blir ett betydande uppsving för Hays, som för närvarande har 190 butiker runt om i Storbritannien, skriver BBC. Cooks konkursförvaltare beskriver försäljningen som ett ”viktigt steg” i den 178-åriga kedjans framtid.

Det var den 23 september som den brittiska resejätten Thomas Cook, som även äger Ving, försattes i konkurs. Hundratusentals resenärer drabbades och en omfattande insatser inleddes för att få hem dem från olika chartermål runt om i världen.

Notan för avbokade resor, hemresor för strandade resenärer samt kompensation till hotell efter konkursen beräknas till sex miljarder kronor, enligt uppgifter i Financial Times.

Thomas Cooks skulder till bankerna uppgick vid konkursen till 1,9 miljarder pund, motsvarande runt 23 miljarder kronor, varav bolaget endast skulle kunna betala tillbaka en bråkdel.

Den nordiska delen av koncernen har uppgetts vara lönsam och bland annat svenska Ving hoppas på att få en ny ägare. Ving hävdar att de säljer lika många resor som innan Cook-konkursen. Det är den brittiska konkursförvaltaren som styr processen med att hitta en köpare till Ving.

Läs mer: Oklart läge för hundratals Thomas Cook-anställda svenskar

Läs mer: Mångmiljardnota för Thomas Cooks konkurs