Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:31

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/kronofogden-auktionerar-ut-bitcoin-metod-for-att-bekampa-organiserad-brottslighet/

Ekonomi

Kronofogden auktionerar ut bitcoin – metod för att bekämpa organiserad brottslighet

Foto: Ulrika Walmark

Under fredagen startar Kronofogden sin andra nätauktion med den digitala kryptovalutan bitcoin. 

– Det är unikt i världen. USA har tidigare gjort det och Sverige är tvåa, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Det var två år sedan sist. Nu auktionerar Kronofogen ännu en gång ut den digitala krypovalutan bitcoin. Beloppet är 4,59 bitcoins till ett uppskattat värde av cirka 370.000 kronor.

– Det är unikt i världen. USA har tidigare gjort det och Sverige är tvåa, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Att kunna göra utmätningar av digitala plånböcker som bitcoin är ett bra sätt att arbeta på för att bekämpa organiserad brottslighet, menar han. 

– Vi samarbetar med Polismyndigheten och Skattemyndigheten för att kunna utmäta den här sortens tillgång. 

Pengarna som kommer ifrån försäljningen används både till böter och till skadestånd för brottsoffer. Den eventuella vinst som görs av den exekutiva auktionen går tillbaka till den skuldsatta personen. 

Johannes Paulson är övertygad om att den här typen av elektroniska tillgångar kommer att öka. Därför, säger han, måste även Kronofogden ”flytta in i den nya världen”:
– Vi måste vässa oss. Det är viktigt att ställa rätt frågor till skuldsatta om deras tillgångar, och inte enbart fokusera på det som står i garaget eller hänger på väggen i vardagsrummet. 

Han menar att myndigheten har planerat inför utmätning av just bitcoin i flera års tid.

– Så fort vi såg att det var på gång att bli stort började vi fundera över hur vi skulle kunna utmäta och sälja bitcoins.

År 2017 kom så fallet då de för första gången fick hantera digitala plånböcker. När Kronofogden auktionerade ut bitcoins den gången stannade högsta budet på 43.000 kronor, mer än marknadsvärdet som då låg på 27.600 kronor.

I den auktion som startade under fredagen, och som pågår till 18 oktober, är det uppskattade värdet cirka 370.000 kronor. 

– Redan vid lunchtid var det högsta budet på 305.000 kronor.

Det är dock inte alltid Kronofogden kommer åt elektroniska plånböcker som de misstänker att skuldsatta personer har. I flera fall har myndigheten fått ge upp sina utmätningsförsök kring just de tillgångarna. 

– De är inte lätta att hitta och ännu svårare att låsa upp, säger Johannes Paulson. 

Men Kronofogden har en del verktyg till sitt förfogande, för att kunna komma runt sådana problem. Om de kallar in en person till förhör, utan att få tillgång till eller ha kännedom om innehav av elektroniska plånböcker, kan de begära att personen häktas.

– Det är inte testat ännu men så funkar det i teorin. 

Läs mer: Skatteverket jagar skattesmitare via kryptovalutor 

Läs mer: Kinesisk polis spränger illegal bitcoin-liga