Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/linus-larsson-sundar-pichai-blir-googles-chef-for-en-tid-av-krig/

Ekonomi

Linus Larsson: Sundar Pichai blir Googles chef för en tid av krig

Googles vd Sundar Pichai blir vd för hela ägarbolaget Alphabet – och därmed en av techvärldens absolut mäktigaste. DN:s Linus Larsson svarar på tre frågor om skiftet.

Vad händer med ledarskapet på Google?

– Sundar Pichai har varit vd för Google sedan 2015. Men egentligen var han inte högsta chef – Google hade då degraderats till ett dotterbolag till nystartade Alphabet. Där ingår även de mer vildsinta satsningarna på allt från självkörande bilar till medicinsk forskning och robotar. Larry Page och Sergey Brin, som grundade Google en gång i tiden, har hela tiden styrt över Alphabet (Page som vd), vilket gjorde Sundar Pichai till ett slags avancerad mellanchef.

– Men nu förändras det. Som vd för både Alphabet och Google blir Sundar Pichai  betydligt mäktigare. Dock sitter grundarna kvar i styrelsen. Dessutom behåller de sina röststarka aktier så att de i praktiken kan fortsätta att ha den yttersta makten även i framtiden.

Läs mer: Googles grundare kliver ned: ”Vi ska ge kärlek utan tjat” 

Varför händer det här?

– Grundarduon tog ett steg bort från rampljuset och de dagliga affärerna redan när Alphabet grundades. På sätt och vis är det här ett logiskt steg. Men Page och Brin är också kända mer som tekniska visionärer än som affärsmän. Artificiell intelligens, kvantdatorer, matematik och autonoma fordon är mer deras grej.

– Att leda ett företag som Google/Alphabet handlar däremot allt mer om att slåss mot EU:s konkurrensmyndighet, att hantera skandaler och svara på frågor om att underordna sig kinesisk censur. Det verkar intressera dem mindre. Sundar Pichai har däremot redan ridit ut flera sådana stormar. ”Wartime CEO” – vd för en tid av krig, som CNBC uttryckte är vad han måste bli.

Vem är Sundar Pichai?

– 47 år gammal, född i Indien. I grunden ingenjör och beskrivs ofta som någon som har teknikernas förtroende. Men han har också en bakgrund på managementkonsultbolaget McKinsey & Company. Han kom till Google 2004. Det är länge sedan, men inte längre än att det redan då var ett stort, i högsta grad etablerat företag. Han är alltså långt ifrån att ha varit där när Brin och Page kläckte de första idéerna som lade grunden för imperiet. I en intervju med DN:s Augustin Erba tidigare i år berättade han om uppväxten på en gata där bara en familj hade telefon och medgav att han inte sover bra om natten när han tänker på Youtubes roll i extremisters radikalisering.