Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/lundin-petroleum-anklagar-svenska-ministrar-for-forfoljelse/

Ekonomi

Lundin Petroleum anklagar svenska ministrar för förföljelse

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin. Foto: Johan Jeppsson/TT

Lundin Petroleum-topparna utreds för medhjälp till grovt folkrättsbrott och anstiftan till övergrepp i rättssak.

Nu anklagar de S-ministrarna Morgan Johansson och Peter Hultqvist för jäv och förföljelser mot bolaget.

De har ”aktivt förföljt och kritiserat bolaget” skriver Ian Lundin och Alex Schneiter i ett öppet brev.

Bolaget har tidigare anklagat såväl justitieminister Morgan Johansson (S) som försvarsminister Peter Hultqvist (S) för jäv, i samband med ett regeringsbeslut som gav åklagaren rätt att väcka åtal mot Lundin Petroleum.

I ett öppet brev som i onsdags skickats till investerare, partners, bankkontakter och media, uppger nu bolagets ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter, utan att nämna namn, att ”ministrar i regeringen” som varit inblandade i beslutet om att godkänna ett eventuellt kommande åtal ”aktivt har förföljt och kritiserat bolaget”. Ministrarna ska enligt de misstänkta även ha överlämnat egna personliga handlingar till Åklagarmyndigheten efter att förundersökningen inleddes år 2010. 

”Vi anser att detta är ytterligare bevis på att de har varit jäviga och aldrig borde ha varit med om att fatta beslutet”.

Foto: Lotta Härdelin

Till DN uppger oljebolagets presschef Robert Eriksson i ett mejl att ministrarna det handlar om är Johansson och Hultqvist.

Bolagsföreträdarna är sedan 2010 under utredning av internationella åklagarkammaren i Stockholm, och sedan 2016 är de misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Bolagets verksamhet i dåvarande Sudan runt millennieskiftet misstänks ha bidragit till att hundratusentals satts på flykt och tiotusentals dödats i samband med att militär drivit befolkning från oljefält.

DN kunde sommaren 2018 avslöja uppgifter om att vittnen i utredningen utsatts för hot och mutförsök av personer som sagt sig jobba för oljebolaget. Månaderna därefter tillsattes en ny parallell förundersökning och Lundin och Schneiter har delgivits misstanke även om anstiftan till övergrepp i rättssak.

Lundin och Schneiter upprepar i sitt öppna brev att det inte finns några grunder för misstankarna som riktats emot dem.

De uppger att försvarets vittnen utsatts för trakasserier och hot – anklagelser som de anser Åklagarmyndigheten ”konsekvent vägrat” att engagera sig i. Myndigheten anklagas också för att försöka undanröja medarbetare i försvarsteamet genom att komma med ”befängda påståenden”.

Lundin och Schneiter skriver även att de kan komma att dra fallet till internationella rättsinstanser.

”Vi är fast beslutna att bekämpa denna orättvisa inte bara genom den svenska rättsprocessen utan även, om det skulle behövas, genom det internationella rättssystemet”.

Seniora åklagaren Henrik Attorps som leder förundersökningen om folkrättsbrott skriver i ett mejl till DN:
”De misstänkta och Lundin Petroleum har upprepade gånger under utredningen offentligt gett sin syn på utredningen och brottsmisstankarna. Jag ser ingen anledning att kommentera dessa synpunkter”.

Thomas Ahlstrand , vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, leder utredningen som gäller misstänkt medhjälp till övergrepp i rättssak, om Lundinföreträdarnas öppna brev:

– Jag anser inte att de är utsatta för något rättsövergrepp, utifrån min utrednings perspektiv, och ser ingen anledning att i övrigt kommentera detta.

Ahlstrand uppger att ett stort antal förhör hållits med personer som lämnat uppgifter, som gör att utredningen fortsätter. Det kommer fortfarande nya uppgifter om att vittnen mot Lundin hotas.

– Det handlar om uppgifter om allt ifrån överfall till hotfulla samtal. De senaste rapporterade händelserna i år handlar om okända män som dykt upp och velat samtala med personer som haft uppgifter om Lundin Petroleum.

DN har sökt Morgan Johansson och Peter Hultqvist.