Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/motor/darfor-tanker-mazda-tvartom-med-elbilar/

Motor

Därför tänker Mazda tvärtom med elbilar

Mazdas utvecklingschef Joachim Kunz. Foto: Erik Wedberg

Japanska Mazda har tagit lång tid på sig att kliva på elbils­tåget, och när de nu gör det är det med en bil som har förhållandevis kort räckvidd och högt pris. Företagets utvecklingschef ­Joachim Kunz förklarar varför.

Den har blivit känd som en av bilbranschens mest egensinniga till­verkare som ofta hittar på egna lösningar. Hiroshimabaserade Mazda tycks ständigt vara ovilligt till att följa strömmen. Medan de flesta andra biltillverkare har utvecklat allt mindre motorer med kraftig turboladdning har Mazda byggt större motorer utan turbo, och medan andra har skyndat fram elbilar och laddhybrider har Mazda konstruerat en ny motor som är ett slags blandning av en bensin- och dieselmotor.

Men nu kan inte ens Mazda stå emot, trenden går mot elbilar och hösten 2020 lanserar de sin första elbil – den lilla suven MX-30. Men räckvidden på en laddning är kort, endast 20 mil, och priset 349 900 kronor är lika högt som för Volkswagens kommande folk-elbil ID.3 som har betydligt längre räckvidd.

Är ni nöjda med räckvidden?

– Ja, vi anser att vi är i nivå med flera konkurrenter. Vi tror att en större batterikapacitet sällan används, säger Mazdas europeiske utvecklingschef Joachim Kunz.

Vi har forskat för att förstå hur människokroppen reagerar på acceleration.

– Med större batteri blir bilen tyngre, sämre att köra och inte minst dyrare. Vi tror att den här räckvidden är väl anpassad för vår målgrupp. Vi tycker att det här är smartare än att erbjuda ett dubbelt så stort och dyrt batteri som sällan används till fullo. Vi tror inte att en två ton tung elbil med jättestora batterier är rätt väg att gå.

De flesta elbilar har väldigt mycket kraft redan från stillastående och en känslig gaspedal som kan göra det svårt att köra mjukt utan ryck. Det här har Mazda försökt för­hindra.

– Det har varit vår avsikt att göra accelerationen mjuk och lättkontrollerad. Vi har forskat för att förstå hur människokroppen reagerar på acceleration, när man trampar gaspedalen i botten och bilen acce­lererar måste kroppen reagera med att spänna vissa muskler, framförallt i nacken, säger Joachim Kunz.

Han menar att alla gillar kraftig och omedelbar acceleration, men om den är för direkt, som i många snabba elbilar, hinner nackmusklerna inte spännas och då får man nästan en pisksnärtsskada.

– Det handlar om några millisekunder för kroppen att förbereda sig på accelerationen. För att motverka det måste det finnas en kort fördröjning från det att man trampar på gaspedalen tills bilen accelererar, men det är så kort att det inte känns som en fördröjning, bara lite behagligare, fortsätter Joachim Kunz.

Mazdas första elbil, MX-30. Foto: Carl-Johan Lejland

För elbilar är laddningen minst lika viktig som räckvidden, och även här skiljer sig Mazdas kommande MX-30 en del från sina konkurrenter. Vid snabbladdning kan laddeffekten bli 50 kilowatt som högst, men vid vanlig långsam laddning, även kallad AC-laddning, går det inte att nå mer än 6,6 kilowatt.

Varför har inte bilen en starkare AC-laddare?

– Vi tror att den är tillräcklig. De flesta har inte mer kraft än så tillgängligt i sina hem. Men det är förstås också en fråga om kostnad och vikt. Att stoppa in en större likriktare för AC-laddning kostar.

2020 väntas bli året då försäljningen av elbilar tar fart på riktigt, delvis till följd av att många nya modeller kommer ut på marknaden eftersom biltillverkarna är piskade att nå EU:s nya utsläppskrav som säger att tillverkarnas bilar i snitt inte får släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer. De nya kraven träder i full kraft år 2021.

Är MX-30 nödvändig för att Mazda ska nå utsläppsmålet?

– Ja, man kan förstås välja att betala böter för att få fortsätta släppa ut för mycket koldioxid, men vi gör hellre så här, säger Joachim Kunz.

Läs mer: Därför är det bra med is i magen. 

Läs mer: Lista på alla laddhybrider och elbilar.

Ämnen i artikeln

Biltrafik
Mazda
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt