Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 22:26

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/ny-exportrapport-goteborgsregionen-driver-landets-tillvaxt/

Ekonomi

Ny exportrapport: ”Göteborgsregionen driver landets tillväxt”

Hjulen fortsätter att snurra i Göteborgsregionen, inte minst hos SKF, kullagerfabriken, även om företaget nyligen sänkte sin vinstprognos. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg fortsätter att ha kraft i dragloket för Sveriges export och tillväxt. Hösten visar också fortsatt god utveckling på sysselsättning och konjunktur.

Det framgår av en ny rapport från kommunägda Business Region Göteborg, BRG.

– Vi har väntat i flera kvartal att tillväxten ska gå ner, men den har inte gjort det. Den är fortfarande ganska stark här, normalstark kan man beskriva den som. Utvecklingen för sysselsättningen för tredje kvartalet fortsätter att vara god i regionen, säger analytikern Peter Warda till DN.

Stockholms handelskammares senaste barometer över trycket i huvudstadsområdet gick ner på ett litet minus. Men när Peter Warda jämför bedömer han att även Stockholm går fortsatt relativt bra. 

– Stockholm är väldigt tjänstefierat jämfört med Göteborg och är konkurrenskraftigt. Arbetslösheten är visserligen fortsatt lägre i Göteborg, men Stockholms är ändå ganska nära. Malmö minskar mest, säger han.

Peter Warda menar dock att Göteborg, genom sin tunga position inom varuexporten, är särskilt exponerat för oron kopplad till både Brexit och handelstvisten Kina-USA.

– Det är Göteborgsregionens andra respektive femte största exportmarknad vi pratar om. 

Kina tar en allt större plats i Göteborg, inte minst genom Geely. Här Matias Cindric, designansvarig, Gang Wei, projektansvarig Geely Innovation Centre och Stefan Lundin, PR-ansvarig hos Geely, som visar en modell över det pågående bygget på Lindholmen på Hisingen. Foto: Jonas Lindstedt

 

Den senaste tiden har AB Volvo (lastvagnar) flaggat för en minskat orderingång och kinesiska Volvo Cars-ägaren Geelys svenska dotterbolag Cevt har annonserat en stor omorganisation i Göteborg där mediauppgifter talar om kommande neddragningar. 

– Fordonsindustrin är väldigt tidig i konjunkturcyklerna. Men vi har inte känt av några stora smällar än. Man får komma ihåg att man har gått från att använda maskinparken till nästan 100 procent till ett bara något lägre tempo, säger Peter Warda vid BRG.

Västsvenska handelskammarens senaste konjunkturindikator, publicerad för en vecka sedan, visade också att hjulen fortsätter att snurra rätt bra, med tremånadersprognosen i neutralt läge, även om företagarpanelen ser mörkare moln längre framöver, inte minst kopplat till Brexit. 

– Att företagspanelen är mindre optimistisk kring framtiden är väntat sett till vilken stark och ihållande högkonjunktur vi befunnit oss i. En avmattning måste helt enkelt komma förr eller senare, men det sker från en historiskt hög nivå, sa Johan Trouvé, handelskammarens vd.

Av den rapport som Business Region Göteborg publicerade på torsdagen framgår att varuexporten från regionen ökade med starka sex procent från 2017 till 2018. Året dessförinnan var utvecklingen extrem: Plus 13 procent. 

Rapporten bekräftar positionen när det gäller varuexporten: Under 2018 var nettoexporten i Göteborgsregionen 33 miljarder kronor, medan Stockholmsregionen och Malmöregionen hade underskott på drygt 197 respektive cirka 35 miljarder kronor.

– Man kan säga att Göteborgsregionen driver landets tillväxt. Det säger något om hur mycket den här regionen bidrar till landets BNP. De andra regionerna har stora minusbalanser, vilket drar ner BNP-tillväxten, säger Peter Warda.

Rapporten bekräftar samtidigt bilden av Göteborgs stora beroende av utländska företagsägare, även vid sidan om kinesiska Geely. Antalet anställda i utlandsägda företag ökade i fjol starkare i Göteborgsområdet jämfört med snittet för riket. 

1990 var drygt 18.000 personer anställda i utlandsägda företag i Göteborgsregionen. Under 2018 hade var den siffran drygt 92.000 – en ökning på drygt 400 procent. Motsvarande ökning i landet som helhet var drygt 230 procent.