Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/ny-rapport-jobbtillvaxten-starkare-i-goteborg-men-rejala-krafttag-efterlyses-for-utrikes-fodda/

Ekonomi

Två nya rapporter: Jobbtillväxten starkare i Göteborg – men ”rejäla krafttag” efterlyses för utrikes födda

Göteborgsluften är just nu fylld av byggkranar, som här vid bygget av en tunnel. Foto: Tomas Ohlsson

Nedkylning hos Volvo – men Göteborg myllrar av lyftkranar och byggarna har fortsatt närapå högkonjunktur. Även om konjunkturen totalt sett bromsar in är jobbtillväxten nära fyra gånger starkare än i landet som helhet. 

Det är några av indikationerna i två konjunkturrapporter som publiceras på onsdagen.

Trots vad kommunägda Business Region Göteborg, BRG,  beskriver som ”en klar nedkylning” inom fordonsindustrin – läs: Volvo – upplevs läget inom tillverkningsindustrin i stort som ”något starkare än normalt”. Orderstocken ligger på oförändrade nivåer jämfört med i våras, lönsamheten bedöms vara god. 

– Bilden många har är att fordon går ner i Göteborg. Till viss del är det fortfarande så, men det finns annat som håller emot eller fördröjer effekterna. Det tyder på ett mer mångfacetterat näringsliv som klarar att hålla upp konjunkturen, säger Henrik Einarsson, etableringschef på BRG, i ett pressmeddelande.

Business Region Göteborg höll på onsdagsmorgonen konjunkturseminarium. T v analyschefen Henrik Einarsson, t h analytiker Peter Warda. Foto: Ben Kendall

Deras rapport talar om att nedgången bromsats in under tredje kvartalet. Siffror från Västra Götalandsregionens och SCB:s konjunkturmätning för hösten, som publicerade nyligen, beskrev konjunkturläget i regionen som liggandes kvar på ”starkare än normalt”.

På onsdagen publicerade även Västsvenska handelskammaren en uppdatering av sin konjunkturindikator. De skriver att ”trots något mindre optimistiska framtidsutsikter inför nästa år så står sig Västsverige stabilt”.

– De goda nyheterna och indikatorerna och att bostadsbyggandet fortsätter rulla vidare visar att Västsverige står rustat inför en avmattning i konjunkturen, samt att vi fortsatt befinner oss i ett konkurrenskraftigt läge där vi driver mycket av den svenska tillväxten, säger vd:n Johan Trouvé.

I utgången av tredje kvartalet var jobbtillväxten i Göteborgsregionen 2,4 procent på årsbasis. Det beskrivs i BRG-rapporten som nära fyra gånger starkare än för Sverige som helhet och klart starkare än i Stockholm och Malmö.

Men:

– Vi ser dock en viss ökning i arbetslösheten och att marginalerna pressas för vissa företag. Kompetensbristen upplevs heller inte som ett lika stort problem längre. Detta tillsammans med att konjunkturen mattats av och stabiliserats på en lägre nivå kan tyda på att tillväxten på arbetsmarknaden kommer avta framöver, säger Peter Warda.

I oktober var arbetslösheten 5,8 procent i Göteborgsregionen, en ökning med 0,3 procentenheter på årsbasis. I Stockholmsregionen var den 6,1 procent (+0,3) och i Malmöregionen 9,8 procent (+0,1).

BRG skriver att arbetslösheten i Göteborgsregionen fortsätter att minska kraftigast bland utrikes födda, men noterar att nivån är fortsatt hög. I oktober var den bland utrikes födda 16-64 år 15,5 procent (för hela Sverige 19,5 procent). 

När det gäller utrikes födda gör BRG en tydlig markering gentemot stat och kommun: ”Arbetslösheten bland regionens utrikes födda personer fortsätter minska, men nivån är alltjämt hög. Vår bedömning är att det fortsättningsvis krävs rejäla krafttag att sätta in för att ytterligare minska den höga arbetslösheten bland utrikes födda.”

Läs fler artiklar om Göteborg och Västsverige här