Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/nya-harda-tullar-infors-av-usa-kan-sla-mot-svenskt-stal/

Ekonomi

Nya hårda tullar införs av USA – kan slå mot svenskt stål

President Donald Trump säger att tullar återinförs på stål och aluminium från Brasilien och Argentina. Foto: Michael Brochstein/SOPA Images/REX

USA återinförde på måndagen flera tullar mot länder i Europa och Sydamerika. Tullarna kommer att slå mot bland annat Brasilien och Argentina då ländernas stål- och aluminiumexport fördyras. Och det med omedelbar verkan.

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, säger till TT att en stor del av det brasilianska och argentinska stålet i stället kan komma att hamna i Europa, vars marknad är mycket öppen. Detta skulle då drabba svensk stålexport.

– Det här är ytterligare stål som inte kommer in på den amerikanska marknaden. Någonstans måste det ta vägen och då finns alltid risk för att det omdirigeras till den europeiska marknaden, säger Ternell till TT.

Enligt USA:s president Donald Trump har Brasilien och Argentina devalverat sina valutor på ett sätt som gett deras produkter en otillbörlig fördel, skriver Wall Street Journal.

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger i ett uttalande att han har en löpande dialog med president Trump och Argentinas arbetsmarknadsminister Dante Sica säger å sin sida att beskedet från Trump kom helt oväntat, skriver CNN.

USA riktar också tullar direkt mot Frankrike som kommer att få se varor som champagne och andra mousserande viner, handväskor, makeupprodukter och ost bli dyrare när de når den amerikanska marknaden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Orsaken är en ny skatt på digitala tjänster, skriver Reuters. Tullarna kommer att uppgå till ett värde av motsvarande 25 miljarder kronor.

På måndagen fick USA stöd världshandelsorganisationen WTO som sitt samtycke till tullar som USA nyligen införde mot EU. USA har hävdat att flygplanstillverkaren Airbus fått otillåten ekonomisk hjälp och på så sätt kunna konkurrera mot bland andra Boeing på ojämlika villkor.

Tullarna är värda motsvarande 77 miljarder svenska kronor. WTO anser inte att EU kunnat övertyga om att man tagit bort subventionerna som getts till Airbus.

Läs mer: USA hotar med tull på bubbel