Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/oforandrad-inflation-i-december/

Ekonomi

Oförändrad inflation i december

Inflationen i december låg still på samma nivå som i november.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var 1,7 procent, i linje med förväntningarna.

TT Text

En inflationstakt på 1,7 procent var också vad analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Prishöjningar på transport, boende och livsmedel samt för restaurangbesök och diverse varor och tjänster hade stor påverkan på inflationstakten. Lägre priser för exempelvis mobiltelefoner höll inflationen nere.

Månadsförändringen var 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Framför allt högre priser för flygresor utrikes och charterflygresor bidrog till månadsförändringen i december som är en vanlig period för semesterresor.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i december till 1,8 procent, oförändrat jämfört med månaden före. Månadsförändringen var 0,4 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Läs mer: Minskat utrymme för räntesänkningar

Ämnen i artikeln

Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt