Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/ola-serneke-om-karlatornet-jag-har-inte-varit-speciellt-orolig/

Ekonomi

Ola Serneke om Karlatornet: Jag har inte varit speciellt orolig

Ola Serneke, koncernchef för Serneke AB, kunde på torsdagsmorgonen annonsera försäljningen av Karlatornet. Foto: Felix Gerlach

Det blev till slut en amerikansk förvaltare med kanadensiska ägare som köpte Karlatornet – men Serneke hade sex olika möjliga intressenter på bordet. Det säger koncernchefen Ola Serneke till DN.

När försäljningen av bygget som ska bli 245 meter högt, som just nu pågår på Hisingen i Göteborg, på torsdagsmorgonen annonserades befann sig Ola Serneke själv i Stockholm.

Sedan länge har medierna legat på med frågor om hur det egentligen går med den affär som bolaget självt berättade att man förhandlade om redan i somras. På DN:s fråga om när uppgörelsen blev klar med Oaktree svarar Ola Serneke via mail:

– Vi har varit enade om de stora frågorna för relativt länge sedan, men har på grund av dess storlek behövt finslipat många frågor så det blir ett avtal som vi båda är helt säkra på.

Vad har varit stora svårigheten? Priset? 

– Att det är en stor affär, faktiskt Sveriges enskilt största fastighetsaffär med många ingående komponenter att behandla. Priset har vi inte haft några större bekymmer att hitta rätt i.

Hur hittade ni just Oaktree Capital? 

– Pangea Property Partners som hanterat att ta in offerter gjorde en ordentlig research och frågade ett 30-tal bolag, varav vi valde ut sex att gå vidare med. Av dessa var OCM bäst.

Nyligen annonserade Sernekes valberedning en del förslag till förändringar i styrelsen: Ny ordförande Jan C Johansson (tidigare vice vd på Vattenfall), ny vice ordförande Per Åkerman (Skanska) och ny ledamot Veronica Rörsgård (Academedia). Nuvarande ordföranden Kent Sander har avböjt omval. 

Ni skiftar en del i styrelsen. Har det spelat roll för att affären dröjt?

– Nej, inte alls, svarar Ola Serneke. 

Helt klar är affären ännu inte. Som det heter i pressmeddelandet: ”Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020.” 

Dina känslor just nu? Har du upplevt ett tryck från ”hela Göteborg” att Karlatornet inte skulle haverera?

– Det är såklart trevligt men vi har hela tiden vetat att vi ska göra denna affär med någon part, så jag har inte varit speciellt orolig.

Vilka projekt är du mest engagerade i nu, när huvudansvaret för Karlatornet flyttar vidare?

– Vi har ändå över 150.000 kvadratmeter kvar ute i stadsdelen Karlastaden att utveckla, vi har stora projekt i Stockholm, Barkarby Idrottsstad i Järfälla, Brunnshög i Lund, Cirkustomten i Göteborg och nya Strandstaden i Trelleborg.