Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/riksdagen-sager-ja-till-storre-attefallshus/

Ekonomi

Riksdagen säger ja till större attefallshus

Dåvarande bostadsministern Stefan Attefall med en attefallare 2014. Foto: Claudio Bresciani/TT

Från och med 1 mars blir det tillåtet att bygga attefallshus på 30 kvadratmeter – fem kvadratmeter mer än i dag.

Men riksdagens beslut gäller endast om attefallaren ska fungera som en bostad.

I snart sex år har det varit tillåtet att bygga en kompletterande byggnad på den egna tomten på 25 kvadratmeter utan att det krävs bygglov.

Tanken från början var att de så kallade attefallarna skulle bidra till att lindra bostadsbristen. Men nästan från starten har delar av byggbranschen kritiserat husen för att vara för små för att kunna göra en rimlig bostad med allt som krävs för att de ska räknas som en bostad. De behövde bli minst 30 kvadratmeter, menade kritikerna.

För drygt två år sedan rekommenderade Boverket regeringen att gå vidare med att föreslå en utökning av arean och på onsdagen klubbade slutligen riksdagen utökningen till 30 kvadratmeter.

Ny rättspraxis: Grannar har rätt att överklaga attefallare

Men, och det är viktigt men, det gäller endast om attefallaren byggs som en bostad, med badrum. Handlar det om en bod, ett växthus, en bastu eller något annat, så är det fortfarande bara 25 kvadratmeter som gäller.

I debatten i riksdagen kritiserades delar av oppositionen det beslutet. Moderaterna, med stöd från KD och SD vill att utökningen ska gälla alla typer av attefallare.

Regeringen har dock förklarat att först måste det rättsliga läget blir mer klart. Grannar har inte kunna överklaga attefallsbyggen. Flera domar i mark- och miljööverdomstolen har dock slagit fast att det är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. 

Därför vill regeringen först se en förändring av plan- och bygglagen (PBL) innan den går vidare.

Regelförändringen vad gäller attefallshus som byggs som bostad – komplementbostadshus som de egentligen heter – träder i kraft den 1 mars.