Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 02:05

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/sa-mycket-foraldraledighet-tar-mannen-ut-i-din-kommun/

Ekonomi

Så mycket föräldraledighet tar männen ut i din kommun

Dorotea är den kommun i landet där män tar ut högst andel av de 480 dagarna med föräldrapenning. 37,8 procent av dagarna tas ut av män. Lägst andel pappadagar tas ut i Haparanda, där männen bara tar ut 21,6 procent av dagarna. 

2015 röstade riksdagen ja till att införa en tredje så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen, vilket innebär att båda föräldrarna har 90 av de 480 dagar med föräldrapenning som är reserverade för dem. Men pappor kan ta ut även fler dagar, och i genomsnitt tas 29,3 procent av dagarna med föräldrapenning ut av pappor.


Siffror som Försäkringskassan publicerade under onsdagen visar att uttaget skiljer åt stort i landet, allra högst andel så kallade pappadagar tas ut i Dorotea i Västerbotten. Där tar män ut i genomsnitt 37,8 procent av föräldradagarna, motsvarande runt sex månader. I Dorotea föddes det dock bara 18 barn under 2018, det lägsta antalet i hela landet.


Den minst jämställda kommunen sett till uttaget av föräldrapenning är Haparanda, där männen bara tar ut 21,6 procent av dagarna med föräldrapenning, följt av Vingåker och Perstorp med 21,8 respektive 21,9 procent.


I allmänhet är Västerbotten ett län där många kommuner har ett relativt sett jämställt uttag av föräldrapenningen. De betydligt större kommunerna Skellefteå och residensstaden Umeå placerar sig båda på topp fem-listan. Även i Skellefteå och Umeå tar män ut över en tredjedel av dagarna med föräldrapenning. 

Av de totalt 480 dagar föräldrar har rätt att vara föräldraledig med sitt barn baseras ersättningen för 390 dagar på personernas inkomst, i de resterande 90 dagarna uppgår summan till 180 kronor per dag. Varje juridisk förälder kan välja att dela med sig av sina dagar till ytterligare en förälder. Du behöver inte vara ledig hela dagar utan kan vara ledig i hel, trefjärdedels, halv, fjärdedels eller en åttondels dag.


Det är möjligt för båda barnets föräldrar att vara lediga samtidigt, men bara under begränsade perioder. Under barnets första år kan två föräldrar ta ut 30 så kallade dubbeldagar. Båda föräldrarna måste då ta ut dubbeldagarna i samma omfattning, och dubbeldagar räknas inte med i de dagar som är reserverade för den ena eller andra föräldern. 

Läs mer: Papporna i Dorotea tar ut mest föräldraledighet i landet