Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/serneke-saljer-karlatornet/

Ekonomi

Serneke säljer Karlatornet – Kanadaägt jättebolag köper

Så här är Karlatornet på Hisingen i Göteborg planerat att se ut när det står klart. Foto: Serneke

Göteborgsbaserade Serneke säljer en majoritetsandel av det 245 meter höga prestigebygget Karlatornet till det amerikanska investeringsbolaget Oaktree. Men det nya ägandet av symbolbyggnaden kommer ytterst att kontrolleras från Toronto i Kanada.

Uppdaterad 16 januari: Texten har tillfogats en rättelse.

Affären, som offentliggjordes på torsdagsmorgonen, gäller 80 procent av Karlatornet, det omstridda skyskrapebygget i den planerade stadsdelen Karlastaden på Hisingen i Göteborg. Hur mycket pengar det handlar om vill Serneke inte berätta i dag.

– Vi kommunicerar inte det ännu, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke, till DN.

Klart är dock att Serneke blir kvar som delägare. Göteborgsföretaget kommer att fortsätta som huvudentreprenör för bygget på Lindholmen och ingår avtal med ett ordervärde på drygt tre miljarder kronor.

Oaktree och Serneke har kommit överens om finansieringsvillkor med en internationell bank angående den finansiering som krävs för att bygga Karltornet.

– Vi är väldigt nöjda med affären. Det är något som vi har arbetat med länge, säger Johan Live.

Bygget av Karlatornet pågår nu på Lindholmen i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Serneke kommer också att stå kvar som ensam ägare till övriga byggrätter i Karlastaden. I området finns runt 150.000 kvadratmeter utvecklingsbar yta fördelad på sju kvarter.

Oaktree Capital Management är ett internationellt investeringsbolag med verksamhet i 14 länder. Huvudkontoret ligger i Los Angeles och enligt ett pressmeddelande från Serneke har Oaktree ett förvaltat kapital uppgående till runt 120 miljarder dollar.

Oaktree har sedan 13 mars i fjol en ny huvudägare. Kanadensiska jätte-förvaltaren Brookfield Asset Management köpte då 62 procent av aktierna.

Företaget, med 19.000 anställda jorden runt och med huvudkontor i Toronto, har sedan 2002 en koncernchef som ibland jämförts med affärsikonen Warren Buffet. Han heter Bruce Flatt, är en före detta revisor från Winnipeg och omskrevs 2017 på omslaget av det amerikanska affärsmagasinet Forbes. Rubriken: ”World Builder”. 

https://twitter.com/UManAlumni/status/860231630174203904

Nu kan Flatt alltså lägga Karlatornet till listan över iögonfallande projekt som hans affärsimperium har kontroll över.

Enligt Johan Live ska Karlatornet stå klart för inflyttning under andra halvåret 2022. Bygget har försenats och när flera privatpersoner som betalat för förhandsavtal för lägenheter velat dra sig ur har Serneke hävdat att det inte går att häva avtalen, vilket DN tidigare har rapporterat om.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt en summa för affären.