Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:39

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/svart-att-fa-lonsamhet-for-privata-formedlare-i-sma-kommuner/

Ekonomi

Svårt att få lönsamhet för privata förmedlare i små kommuner

Maria Mattsson Mähl, ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse. Foto: AlphaCE

Hösten 2018 gick tre av de tio största företagen som erbjöd arbetsmarknadsutbildningar eller stöd- och matchning till arbetslösa i konkurs. 

– Det är svårt för privata utförare att erbjuda stöd- och matchning i mindre kommuner, säger Maria Mattsson Mähl, ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse.

Samtidigt som privatiseringen av arbetsmarknadsåtgärder är tänkt att ske så har antalet privata utförare blivit allt färre. Hösten 2018 gick tre av de tio största företagen som erbjöd arbetsmarknadsutbildningar eller stöd- och matchning till arbetslösa i konkurs. 

DN:s genomgång visar att det saknas privata utförare av stöd och matchning för arbetslösa i 114 kommuner. Tanken är att de arbetslösa ska kunna välja mellan olika utförare i det så kallade Lagen om valfrihetsystemet, men i 62 av kommunerna finns bara en privat aktör att välja på. 

Även om flera arbetslösa kan tänka sig åka till en grannkommun där det finns verksamhet gäller det långt ifrån alla 364.000 arbetslösa som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen i dag.

Ett av de företag som säljer arbetsmarknadsutbildningar samt stöd- och matchning till arbetslösa genom är Arbetsförmedlingen är Alpha CE. Ägaren Maria Mattsson Mähl, har tidigare varnat för att nuvarande nedskärningar inom Arbetsförmedlingen är en katastrof för privata utförare. 

– Senaste året har 21 företag i branschen gått i konkurs. Flera företag har bristande lönsamhet, säger Maria Mattsson Mähl, som också sitter i Svenskt Näringslivs styrelse.

När det gäller idén om att erbjuda privat verksamhet i hela landet pekar Maria Mattsson Mähl på flera hinder men också på möjligheter.

– Det är svårt för privata utförare att erbjuda stöd- och matchning till arbetslösa i mindre kommuner. Vi kan inte bara jobba måndagar utan måste ha en daglig verksamhet i en handikappanpassad lokal. Vi behöver cirka 20 deltagare per anställd för att gå runt, helst 70 samtidiga deltagare för att kunna skapa gruppdynamik. Mycket få kommuner har det underlaget, säger Maria Mattsson Mähl.

Samtidigt har privata företag i branschen visat prov på snabba omställningar när det kommit många flyktingar eller som när lågkonjunkturen slog till 2008-2009. Maria Mattsson Mähl efterlyser mer politisk samsyn och mindre tvära kast.

– Vad vi i branschen behöver är en långsiktigt planerad arbetsmarknadspolitik. En del går att lösa med digitala verktyg, med mer skype-möten och annat. Jag är dock övertygad om att privata utförare kan erbjuda stöd till arbetslösa i hela landet om vi får rätt föresättningar, säger Maria Mattsson Mähl.

Läs mer: 114 kommuner saknar alternativ till Arbetsförmedlingen