Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/svenska-vindar-lyfter-danska-turbinjatten-vestas/

Ekonomi

Svenska vindar lyfter danska turbinjätten Vestas

Foto: Lars Skaaning/AP

Den danska vindturbintillverkaren Vestas överträffade alla förväntningar i sin kvartalsrapport, vilket fick aktien att rusa på Köpenhamnsbörsen.

Den svenska marknaden är drivande, leveranserna mer än fördubblades här jämfört med samma tid i fjol.

Vestas, med svenska styrelseproffset Bert Nordberg som ordförande, är världsledande räknat på installerad effekt. Företaget har haft ett starkt uppsving under de senaste åren – och medvinden fortsätter.

Under det tredje kvartalet (januari–september) ökade omsättningen med 28 procent till motsvarande 38 miljarder svenska kronor. Nettovinsten steg med 70 procent, till drygt 3 miljarder svenska kronor. Det överträffade kraftigt analytikernas förväntningar, vid lunchtid på torsdagen hade aktien stigit med nästan 12 procent.

Det danska bolaget designar, bygger och installerar vindturbiner i cirka 80 länder. Företaget ökade under kvartalet sina leveranser i alla sina globala affärsregioner. Största land är USA, men räknat på folkmängd är Sverige och Norge mycket viktiga marknader. I Sverige ökade Vestas leveranser jämfört med i fjol från 125 till 326 MW

Den svenska vindkraften snurrar för högvarv och står numera ekonomiskt på egna ben, vilket DN visat i ett antal artiklar tidigare i veckan. Tornen har rakat i höjden, rotorbladen blivit större och turbinerna allt effektivare. Detta plus att snurrorna samlas i allt större vindraftsparker gör det allt billigare att producera en kilowattimme – vilket lockar inte minst utländska kapital. 

Under åren 2018 och 2021 byggs eller planeras det minst 55 vindkraftsprojekt, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi, det handlar om investeringar på drygt 80 miljarder kronor. I ungefär 45 procent av dem svarar Vestas för turbinleveranserna, vilket gör bolaget dominerande bland konkurrenter som tyska Enercon och amerikanska GE. 

Bolagets senaste order i Sverige, som annonserades i förra veckan, är Målaberget i västmanländska Norberg. Här ska 27 vindkraftverk byggas, som ska vara klara för drift i slutet av nästa år. Vindkraftsparken ägs av israeliska Enlight och innebär en total investering på cirka 1,4 miljarder kronor.

Läs också: Miljarder på spel för svensk vindkraft 

                    Utländska jättar satsar på svensk vind 

                    Energiministern vill satsa på havsbaserad vindkraft