Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/svenskarna-anvander-mindre-kontanter/

Ekonomi

Svenskarna använder mindre kontanter

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarnas kontantanvändning fortsätter att minska. Jämfört med många andra länder har Sverige kommit längst när det gäller digitala betalningar.

Men det skapar risker, enligt en rapport från Riksbanken.

TT Text

De digitala betalningarna håller på att tränga ut kontanterna, vilket gör att vissa grupper i samhället halkar efter. Mobilen kan nu användas till betalningar nästan överallt. Swishandet har blivit den vanligaste överföringen från ett konto till ett annat.

Betalningar med mobiltelefoner växer kraftigt på bekostnad av användandet av kontanter. Under 2018 uppgick swishbetalningar till 20.524 kronor per person jämfört med 14.760 kronor året före. Kontantuttagen minskade under samma period från 12.294 kronor till 10.391 kronor 2018, enligt Riksbanken.

Men utvecklingen gör att kort- och identitetsbedrägerierna ökar. Å andra sidan minskar bank- och värdetransportrånen.

För att följa med i utvecklingen utreder Riksbanken sedan tidigare om det skulle vara möjligt att ge ut e-kronor till allmänheten.

Läs mer: Swish används för penningtvätt 

Ämnen i artikeln:

Riksbanken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt