Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/tuffa-straff-for-smugglare-kan-losa-handelskris/

Ekonomi

Tuffa straff för smugglare kan lösa handelskris

Polis utanför rättegångsbyggnad i den kinesiska staden Xingtai där tre personer dömdes för smuggling av fentanyl. Foto: Erika Kinetz/AP

Peking. Mycket är ännu oklart, men det finns tecken på att Kina och USA närmar sig ett slut på handelskriget. Att Kina i veckan gav tuffa straff till medborgare som smugglat opiaten fentanyl till USA kan bli nyckeln som får Donald Trump att gräva ned stridsyxan.

Det kommer glimtar om att ett slut kan vara på väg i det utdragna handelskriget mellan USA och Kina, där tullar som har höjts i flera steg satt press på världsekonomin.

I torsdags förklarade Gao Feng, talesman för handelsdepartementet i Peking, att USA och Kina har kommit överens om förutsättningarna för en uppgörelse mellan länderna. Enligt Gao Feng ska länderna ha enats om att i proportionerliga steg skala ner på nuvarande tullar gentemot varandra medan de förhandlar om detaljerna kring ett slutgiltigt avtal. 

Det är i sådana fall ett stort steg framåt i det upptrappade handelskriget.

En faktor som talar för att Donald Trump skulle fatta pennan och skriva under en överenskommelse är att Kina i torsdags gav hårda straff till nio medborgare som hade smugglat opiaten fentanyl till USA.

Än så länge saknas någon officiell bekräftelse från amerikanskt håll. Visserligen har Kellyanne Conway, rådgivare i Vita Huset, sagt att Donald Trump är ivrig att skriva under ett avtal. Men från presidenten själv har det hittills varit tyst och andra rådgivare ger motstridiga budskap. 

Om det stämmer att USA gått med på att börja trappa ner tullarna mot varor innan ett slutgiltigt avtal är det en seger för Peking som hela tiden krävt detta. 

En faktor som talar för att Donald Trump skulle fatta pennan och skriva under en överenskommelse är att Kina i torsdags gav hårda straff till nio medborgare som hade smugglat opiaten fentanyl till USA. Missbruket av opiater i USA kräver tiotusentals liv varje år och Washington har länge efterlyst att Kina går hårdare fram mot smugglare av fentanyl, som ofta tillverkas i Kina. Därför kan domen i torsdags bli viktig. Den visar att Kina är beredd att gå Donald Trump till mötes på ett område han prioriterar.

Dessutom skulle det vara en lättnad för både USA och Kina att få ett slut på handelskriget. Kinas ekonomi har saktat av på takten.  Exporten har minskat som en följd av tullarna och tillväxten är den lägsta på nära 30 år.

Även Donald Trump, som siktar på ytterligare fyra år på presidentposten, är i behov av att visa upp något positivt. Nyligen visade en opinionsundersökning av FT-Peterson att två tredjedelar av alla amerikaner inte känner att de har fått det bättre sedan han valdes till president.

Läs mer: Handelskrig slår mot Volvo Cars fabrik