Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ekonomi/tuffa-tider-for-modehandeln/

Ekonomi

Black Friday slog ut mellandagsrean

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Försäljningen av kläder och skor minskade rejält i december.

TT Text

Klädförsäljningen i butik och via e-handel minskade med 3 procent i december jämfört med samma månad året före, enligt Svensk Handels stilindex. Skoförsäljningen backade också, med nära 10 procent.

Försäljningen i enbart fysiska butiker minskade med cirka 5 procent för kläder och runt 12 procent för skor.

”Decemberhandeln blev en besvikelse för modehandeln. Försäljningen fram till jul var svag och mellandagshandeln gick ännu sämre”, skriver Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil i en kommentar.

Att mellandagsrean tappat betydelse i skuggan av kampanjerna under Black Friday lyfts fram som huvudorsaken. Frånvaron av vinter var även en väsentligt bidragande faktor till det dåliga utfallet för den väderkänsliga skohandeln.

Under 2019 backade försäljningen av kläder totalt med 1,8 procent och skor med 4,2 procent. Sett till försäljningen i enbart fysiska butiker landar minskningen på 3 procent för kläder och 6 procent för skor.

Läs mer: Minskad försäljning för MQ 

Ämnen i artikeln

Detaljhandel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt