Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:16

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/gitarren-ar-min-basta-van/

Familj

”Gitarren är min bästa vän”

”I framtiden vill jag skriva låtar inom andra genrer än pop, till exempel country, hiphop och hårdrock. Och så vill jag bo ett tag utomlands, för att få ny energi och inspiration”, säger Jakob Karlberg. Foto: Ingrid Borggren

Jakob Karlberg beskriver sig själv som småstadskille och popsnöre. Hans debutsingel har nästan 40 miljoner lyssningar på Spotify. Lagom till 25-årsdagen släpper han en ny singel. 

Han inleder födelsedagen med ett singelsläpp. Strax efter midnatt fredagen den 13 september släpps nya låten ”Över mig” som är den första från hans debutalbum som kommer nästa år.

Jacob Karlberg var bara 20 när hans debutsingel släpptes, den trallvänliga sommarhiten ”Fan vad bra” som i dag har 39 miljoner lyssningar på Spotify.

39 miljoner! Vad hände?

– Låten släpptes en fredag och på måndagen hade den strömmats bara några tusen gånger. Då var jag besviken, men sedan blev den veckans Smash hit på NRJ (radiokanalen) vilket innebär att den spelas någon gång i timmen.

Under helgen den veckan satt Jakob Karlberg i bilen nere i hemstaden Alingsås och lyssnade på radion på ganska hög volym. Då kom hans låt plötsligt på NRJ.

– Det var en underbar känsla, men jag kände när jag gled ner mot torget i Alingsås att ”jag kan ju inte sitta och lyssna på min egen musik” så jag bytte kanal. Och då spelade de den i P3 också. Då förstod jag att det var något speciellt som hänt.

Många gamla vänner hörde av sig, och han blev inbjuden till ”Nyhetsmorgon”, ”Lotta på Liseberg” och ”Allsång på Skansen”.

– Att medverka på tv gjorde att folk fick ett ansikte till låten. Jag blev igenkänd på gatan.

Det kan ju verka som att att allt skedde över en natt, men musiken hade funnits i Jakobs liv sedan han var mycket liten. Båda föräldrarna lyssnade mycket på musik och när Jakob var sex år fick han ett trumset i present.

– Huset vi bodde i hade en källare, och där fick jag spela. Pappa isolerade rummet lite grann, men det lät ju som bara den där uppe ändå. Så jag är verkligen tacksam för att mina föräldrar låtit mig hålla på, att jag fick sitta där och banka. Det har betytt otroligt mycket.

Det känns väldigt rätt att sjunga på svenska.

På den tiden var hans största idoler Kiss och AC/DC.

– Mamma brukade sminka mig som Gene Simmons, basisten i Kiss. Det var bara musik som gällde för mig, jag ville bli rockstjärna.

Några år senare såg Jakob en av gitarristerna i Thin Lizzy spela, och sedan den dagen har det varit gitarr som gäller för honom.

– När jag hörde de där gitarrsolona kände jag att jag inte ville sitta bakom ett trumset längre. Så från att jag var 10 har gitarr varit mitt förstainstrument. Det har format mig till den jag är. Min gitarr har varit min bästa vän i livet.

Din musik i dag är ganska långt ifrån hårdrock, mer gladpop.

– Den hårdrock jag gillar är den som har mer poppiga melodier. Kiss spelar ju pop egentligen, fast med distade gitarrer. Jag skulle gärna vilja ha ett rockband en gång, men just nu är jag ett popsnöre.

Med ett soloprojekt. Där sjunger han enbart på svenska. Men han har skrivit många låtar med engelsk text också, till sina egna band och till andra artister.

– Det känns väldigt rätt att sjunga på svenska. Men i början var det ganska svårt, det blir mer naket, och starkare. Men också lättare, man kan skriva som man pratar. Jag har lyssnat mycket på svensk pop också.

Att du har vuxit upp i en trygg småstad som Alingsås, har det påverkat dina texter?

– Ja, jag återkommer ofta till Alingsås och saker som jag upplevt där, utan att nämna stadens namn. I min nya singel sjunger jag om en fredagskväll på ett småstadsdiskotek.

– Nu har jag bott i Stockholm i fem år och det har också format mig så klart. Här har jag träffat fler likasinnade när det gäller musiken, människor som har samma drömmar. Men jag känner mig alltid som en småstadskille.

Hur ser en rolig spelning ut?

– Jag gillar fest, när det är ösigt, hög volym, hög puls och inte för mycket snack mellan låtarna. Att ge publiken det den vill ha.

– Men samtidigt tycker jag om akustiska spelningar när jag får ögonkontakt med publiken. Och jag känner mig bekväm med bara en gitarr, då är det jag som styr allt.

I dag har Jakob Karlberg många gitarrer. Fem av dem hänger på sovrumsväggen. Favoriten, en akustisk, hänger så till att han inte behöver resa sig upp för att nå den.

– På morgonen sträcker jag mig efter den och så lägger jag mig ner och spelar lite. Samma sak på kvällen när jag går och lägger mig. Det är ett av mina bästa beslut att ha gitarrerna så nära.