Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 23:50

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/jag-sag-inte-tjusningen-med-barn/

Familj

”Jag såg inte tjusningen med barn”

35 år gammal förärades Titti Qvarnström som kökschef på Bloom in the Park i Malmö en stjärna i Guide Michelin. Ny fyller hon 40. Foto: Anders Hansson

Hårt arbetande Titti Qvarnström blev Sveriges första kvinnliga kock med en stjärna i Guide Michelin. I somras blev hon mamma och livet har fått en ny palett.

Titti Qvarnström var kökschef på restaurangen Bloom in the Park i Malmö och på plats på jobbet som vanligt den där förmiddagen för fem år sedan när hon nåddes av beskedet att hon hade förärats med en Michelinstjärna.

– Jag minns väldigt väl den dagen. Jag hann inte ta in att jag fick stjärnan innan telefonen började ringa. Det ringde oavbrutet. Sedan kom folk förbi och hade blommor med sig. Till slut fanns inte plats för alla blommor. Och när jag tittade ut genom fönstret såg jag ett tv-team som irrade omkring. Det var en väldigt speciell dag som jag aldrig kommer att glömma.

Receptet bakom framgången är en rejäl dos matglädje. Vilket innebär att alla kan vara duktiga kockar, menar Titti.

– Du måste börja med att hitta glädjen och tycka att matlagning är roligt. Då blir du duktig på det.

Michelinstjärnan gjorde henne synlig och blev ”en entrébiljett” till ett nätverk av såväl hängivna foodies som andra stjärnprydda kockar världen över.

– Det var väldigt kul och utvecklande att göra gästspel på stjärnkrogar och se hur andra jobbade.

Sverige har alldeles för få kvinnliga kökschefer, hävdar Titti Qvarnström.

– För att komma upp på så hög nivå krävs mycket jobb. Det är lättare för män att jobba hårt och uthålligt eftersom det förväntas av dem. Kvinnor förväntas vara barnkära, empatiska och mindre hårt arbetande. Människor är flockdjur. Vi gör det som flocken förväntar sig av oss.

Så hur kommer det sig att du lyckades bli kökschef?

– Jag har aldrig brytt mig om sådant. Jag är envis och har alltid gjort som jag velat. Och jag växte upp i ett matriarkat där det var självklart att kvinnan var starkast i familjen och den som drog in mest pengar.

Mamma var tandläkare och pappa lärare i uppväxtens Malmö. Titti var ensambarn.

– Klart det påverkade mig. Jag blev egensinnig och envis. Jag blev van att styra och ställa och har aldrig lärt mig att dela en godispåse. Detta är något som min man påminner mig om varje gång vi ska dricka vin och jag häller upp till mig först.

Inspirerad av pappans förkärlek för naturen tänkte hon bli skogvaktare, jägmästare eller veterinär. I varje fall något med koppling till natur eller djur. Som 17-åring fick hon av en slump ett sommarvikariat i köket på ett ålderdomshem.

– En helt ny värld öppnade sig för mig. Det var en aha-upplevelse att se att jag kunde skapa något konkret som kunde glädja andra människor. Äldre är spontana och ärliga så jag fick både ris och ros. Men jag förstod att mat fyllde en viktig funktion och det vi gjorde i köket kändes meningsfullt.

Ändå velade hon – skoltrött efter gymnasiet. Hon tog ströjobb inom restaurangbranschen medan beslutet växte fram. Efter tre år visste hon vilken yrkesbana hon skulle välja och då ville hon lära sig hantverket från grunden – på Hotel- og Restaurantskolen København.

– Det var fantastiskt där! Jag älskade farten och jargongen och blev helt frälst av restaurangvärlden. Det var så roligt! Då jobbar man mycket och det är ju övning som gör mästaren.

När hon var 28 blev Titti Qvarnström mästare, kökschef på Bloom in the Park, och hade sju år av ihärdigt arbete fram till tokhyllningarna som stjärnkock.

Men läget i dag är helt annorlunda. I somras blev Titti mamma.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli förälder, jag såg inte tjusningen med barn. De kostar pengar och är tidskrävande. Jag vet att det kan provocera, men jag står för det jag säger.

Föräldraskapet har dock blivit en tankeställare.

– Mitt liv har förändrats väldigt mycket. Tidigare har jag alltid prioriterat jobbet och levt med en man som gjort likadant. Jobbet var nummer ett och vi nummer två – och vi trivdes med det. Nu kommer mitt privatliv först. Föräldraskapet berikar mitt liv och tillför en helt ny palett.

Plötsligt vaknar charmtrollet bredvid och kräver mammas odelade uppmärksamhet. Men efter en stund kan intervjun fortsätta.

– Vad jag ska göra i framtiden återstår att se. Just nu har jag hamnat någonstans i livet där jag är rätt så nöjd, säger Titti Qvarnström.