Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/shwan-kareem-ser-bara-mojligheter/

Familj

Shwan Kareem ser bara möjligheter

Foto: Hans Kronbrink

Stadsveterinär Shwan Kareem avslöjade ett omfattande matfusk som fick till följd att lagen ändrades och han blev utsedd till Årets veterinär. ”Lite extra stort för mig som svensk med utländsk bakgrund.”

Många tror nog att en stadsveterinär enbart jobbar med levande djur, men ansvaret är mycket större än så, förklarar Shwan Kareem när vi träffas på ett fik i närheten av hans arbetsplats, Stockholms miljöförvaltning.

– Vi sysslar med livsmedelshygien och livsmedelssäkerhet. Vår roll som veterinärer är att ha koll på djuren hela vägen, från uppfödning till att de blir mat på våra tallrikar. Vi måste följa hela kedjan.

I Stockholm arbetar tre stadsveterinärer och ett femtiotal inspektörer med att kontrollera all livsmedelshantering.

Upprinnelsen till Shwans avslöjande var ett kort, anonymt mejl till miljöförvaltningen om att ett stort företag ompaketerade utländskt kött till svenskt. Han och en kollega besökte företaget vid olika tidpunkter och till att börja med såg allt helt korrekt ut.

– Men när vi dubbelkollade uppgifterna vi hade fått visade det sig att mycket inte stämde alls.

Genom detektivarbete, dörrknackning och många timmars faktakontroll vid datorn kunde till sist landets hittills största köttskandal avslöjas.

De gjorde en åtalsanmälan till polisen och skatteverket informerades. När miljö- och hälsonämnden stoppade verksamheten begärde företaget sig i konkurs.

– Ägarna fick inget straff, och hade kunnat starta ny verksamhet igen. Men efter vårt avslöjande lovade jordbruksministern att lagen måste skärpas och förra året klubbade riksdagen igenom en ny lag som kan ge matfuskare upp till två års fängelse.

– Tack och lov att lagen kom till, nu kan vi skydda konsumenterna mycket bättre, säger Shwan.

Shwan är från Kurdistan där han jobbade som veterinär för FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) i miljonstaden Sulaymaniyya. Han hade utbildat sig på universitetet i Sulaymaniyya, där han började redan som 17-åring som yngst av alla på hela universitetet.

– Jag hade ett toppjobb med fyra fem veterinärer under mig, jag hade till och med egen chaufför som hämtade mig varje morgon, berättar Shwan med ett leende.

Men 2003 lämnade han allt för kärleken till en svensk kvinna som han hade träffat i Kurdistan.

– Jag landade på Arlanda den 16 juni, det var en vacker sommardag och när jag satt i taxin till Uppsala var jag helt förbluffad över hur grönt allt var.

– Min familj och mina kompisar avrådde mig från att lämna vad jag hade i Kurdistan och åka till Sverige, men jag har alltid tyckt att man måste offra något för att komma någonstans, säger Shwan lite filosofiskt.

När man kommer till ett helt nytt land är det som att bli barn på nytt.

Och att avslöja matfusk i sitt nya hemland och utses till Årets veterinär bland ett 30-tal nominerade måste ändå kallas att ha kommit någonstans.

– Jag är väldigt stolt över utmärkelsen, lite extra stort för mig som svensk med utländsk bakgrund.

Under vårt samtal blir det tydligt hur målinriktad Shwan Kareem är, hans grundsyn är att se möjligheter, inte problem.

– När man kommer till ett helt nytt land är det som att bli barn på nytt. Man måste börja om från början igen och då är språket det absolut viktigaste att lära sig. Språket är nyckeln till integreringen i det nya landet. Jag bestämde mig från första dagen att lära mig svenska bra.

Under den första tiden i Sverige låg hans fokus på att lära sig språket och komplettera sin veterinärutbildning för svenska förhållanden. Han hade nattjobb på posten för att slippa ta studielån, fick sedan anställning på Livsmedelsverket i Uppsala, blev livsmedelsinspektör för Uppsala kommun för att därefter bli stadsveterinär i Stockholm 2015.

– Jag har tre ord som är ledstjärnor för mig: kunna, vilja, möjligheter. Om jag har de tre så tvekar jag inte att ta språnget. Och i Sverige finns väldigt många möjligheter, menar Shwan.