Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minen-bengt-abrahamsson/

Familj

Till minne: Bengt Abrahamsson

Professor och rektor emeritus Bengt Abrahamsson, Stockholm, har avlidit 82 år gammal. Närmast anhöriga är sonen Kalle och syster Gunilla med familj.

Bengt var en ledande arbetslivsforskare och organisationssociolog som under sin karriär var knuten till ett antal forskningsinstitut och lärosäten. I positionen som rektor för dåvarande Högskolan i Växjö gick han i bräschen för att lärosätet 1999 erhöll universitetsstatus. 

Som forskare argumenterade han i flera böcker mot systemteori som dominerande paradigm inom organisationsteorin. Alternativet han lyfte fram var en moderniserad variant av Webers klassiska teorier. Tillsammans Jon Aarum Andersen författade han en av de mest använda organisationsteoretiska läroböckerna. I boken ”Hierarki” (2007) diskuterar han organisationer i spännvidden mellan oordning och ordning, och tar med oss på en svindlande resa där karaktärer som Apollon, Dionysos och Sybil och Basil (i ”Fawlty Towers”) passerar revy. 

Bengts akademiska förhållningssätt präglades av det argumenterande samtalet som stod i förgrunden, oavsett om han kritiskt granskade andras forskning eller bemötte kritik mot den egna. Han var kort sagt en god akademiker vilket kom till uttryck när han agerade som rektor, forsknings- och handledare och som lärare. Han rönte uppskattning bland såväl A-studenter som doktorander, men också bland blivande officerare, fackliga förtroendemän och praktiskt verksamma chefer. 

Bengt var även seglare, cineast, jazzälskare och därtill själv musiker. Hans pianobarer på seniorboendet i Nockeby var utomordentligt uppskattade. Han var också en sommarprofil på sitt älskade Hanö där han såväl höll vårtal som ledde motståndet som stoppade en planerad monstruös vindkraftspark som hotade att förstöra unik havsmiljö. På äldre dagar skrev han en biografi över Lawrence av Arabien där han ställde den faktiska Lawrence mot myten. 

Bengt var omtänksam, humoristisk och elegant i sin framtoning. Vi saknar vår kompis, vetenskapliga förebild och mentor. Keep swinging, Bengt!