Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-adelheid-prael/

Familj

Till minne: Adelheid Prael

Läraren i tyska Adelheid Prael, Stockholm, har avlidit i en ålder av 60 år. Närmast anhöriga är sambon Svante Palme samt sönerna Eduard och Frederik Prael och hans familj.

Adelheid Prael föddes i Bonn för 60 år sedan. Några år senare flyttade familjen till Gilching utanför München där hon gick i gymnasium. Adelheid studerade sedan Waldorfpedagogik ett år i Stuttgart och vidare biodynamisk odling i Holland under ett år.

Tre års studier vid Warmonderhof utanför Amsterdam formade nog Adelheid inför hennes vidare färd i livet. Även här studerade hon biodynamisk odling, lantbruk och trädgård, men även en livsstil som visade respekt för jorden och livet

1985 kom Adelheid till Norge och Campill Solborg utanför Oslo. Där verkade hon i 9 år och träffade också sin blivande man Roland Wikjnet.  1990 föddes Eduard och 1991 Frederik Prael.

År 1994 kom så Adelheid till Sverige. Där lärde hon känna Susanne Almgren och Erling Tharaldsen som drev Färingeskolan och där jobbade hon i några år. Samtidigt pluggade hon Waldorfpedagogik och fortsatte karriären på Kristofferskolan i Bromma.

Hennes sista befattning blev Kumlaskolan i Tyresö där hon verkade som lärare i tyska och samhällskunskap. Adelheid var mycket uppskattad av elever och lärare.

Miljön och den ”rena odlingen” präglade Adelheids liv och detta fick jag se prov på i min trädgård i Furusund.

Antroposofin och dess grundare Rudolf Steiner betydde mycket för henne under hela livet. Under sjukdomstiden kom Steiners texter att bli en stor tröst.

Jag fick förmånen att leva med Adelheid i tio år. Dom bästa åren i mitt liv. Tack älskade vän.